Lichtkoepels voor meer daglicht

We weten allemaal hoe heerlijk het is om daglicht in huis te hebben. We doen ‘s morgens de gordijnen open en het licht van buiten vult ons huis. Van nature zijn we gewend aan daglicht en voelen ons er prettig bij. Maar helaas zijn er delen van het huis die te weinig of helemaal geen daglicht binnen krijgen. Denk eens aan het trappenhuis, de zolder, de garage, schuur of bijkeuken. Daar kan het plaatsen van een lichtkoepel uitkomst bieden.

Het plaatsen van een lichtkoepel is een relatief eenvoudige en vaak ook goedkope manier om een te donkere ruimte helemaal mee te laten doen in de rest van je huis.

Helaas heeft een lichtkoepel vaak een negatief imago. Veel mensen vinden een lichtkoepel niet charmant staan in huis. Daar zijn inmiddels wel hele mooie alternatieven voor.

Light Tube

Een Light Tube is zo’n mooi alternatief. Aan de buitenkant van het dak, dat plat of schuin kan zijn, zit een ronde bol die daglicht opvangt. Aan de binnenkant wordt een binnenwerk geplaatst dat lijkt op een plafonnière. Zo wordt het daglicht mooi verdeeld over de ruimte. Je hebt dus geen koepel waar je inkijkt, maar een lamp aan het plafond die daglicht schijnt. De hoeveelheid daglicht kan je bepalen door voor de aanschaf de juiste grootte van de Light Tube te kiezen. Er zijn 6 maten variërend van 30 tot 80 cm. De kleinste Light Tube van 30 cm verlicht met gemak een ruimte van 15 m2. 

Waar Light Tubes ook ideaal voor zijn is het verlichten van ruimtes die niet direct onder het dak zitten. Denk aan je badkamer op de eerste verdieping, of zelfs je mancave in de kelder. Dat is mogelijk omdat je het licht van het bolletje op het dak via speciale buizen tot wel 6 meter kan verlengen. Hierdoor wordt het mogelijk om overal in huis daglicht te creëren.

De werking van een Licht Tube

De Lichtstraat

Een duidelijke trend op dit moment is de lichtstraat. Eén of meerdere rijen met dakramen, die je een rijkdom aan daglicht geven. Vooral in nieuwbouw projecten, zoals de uitbouw van de keuken, wordt dit vaak toegepast. Het is niet de goedkoopste investering als het om lichtkoepels gaat, maar het geeft je het effect dat je buiten in de tuin bent. Mocht je bang zijn dat je een teveel aan licht krijgt, of dat het te warm wordt, dan kan je je lichtstraat uitbreiden met binnen en/ of buitenzonwering. Ook is het mogelijk om ervoor te kiezen de ramen elektrisch of handmatig te openen.

Vlakke lichtkoepel

Heb je geen ruimte voor een hele lichtstraat, maar je zoekt wel een mooie lichtkoepel, dan is een vlakke lichtkoepel misschien iets voor jou. In plaats van een halfronde of piramidevormige koepel een mooie vlakke glasplaat, die je een strakke afwerking van je interieur en veel daglicht geeft. Ook vlakke lichtkoepels zijn elektrisch of handmatig te openen en te verduisteren.

Er zijn zelfs vlakke lichtkoepels waar je overheen kan lopen. Die zijn ideaal als je een dakterras op je dak hebt, maar de ruimte daaronder van daglicht wil voorzien. En denk eens aan het bijzondere effect, dat je vanaf je dakterras de kok in de gaten kan houden!

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *