Lekker slapen tijdens de zomer

Veel mensen vinden het tijdens de zomer een stuk lastiger om goed en lang te slapen dan tijdens andere seizoenen. Ze hebben het te warm om lekker te slapen, of hebben last van het vele zonlicht dat al vroeg de kamer in schijnt. En wat dacht je van muggen, die ons in de zomer ook regelmatig wakker weten te houden? Gelukkig is er een hoop wat je kunt doen om ook tijdens de zomer aan je nachtrust te komen.

Wat is het warm!

De temperaturen kunnen ook in Nederland tijdens de zomer flink oplopen. De afgelopen jaren kijken we van een flink aantal dagen achter elkaar met temperaturen die boven de 30 graden oplopen niet meer op, niet zelden is zelfs de 40 bijna in zicht. Dat zijn geen ideale temperaturen om in te slapen. De ideale temperatuur van een slaapkamer ligt zo rond de 18 graden. Het is als het buiten ook ’s nachts nog boven de 20 graden is, en na een hele warme dag, bijna niet te doen om dit te realiseren. Alleen als je de beschikking hebt over airconditioning zal het je lukken, in vrijwel alle andere gevallen zal je moeten proberen te slapen met temperaturen die op kunnen lopen tot ver boven de 20 graden.

Dat is niet ideaal, en houd er dan ook rekening mee dat het slapen minder goed zal gaan. Misschien is het goed om wat later naar bed te gaan dan normaal, en in de laatste uren van de avond, als de temperatuur buiten lager ligt dan deze op je slaapkamer is, de ramen flink open te zetten. Zo kun je de temperatuur iets laten dalen, en komt er meteen wat frisse lucht binnen. Op tijd naar bed gaan op een moment waarop je toch niet zal kunnen slapen heeft geen nut, dan ga je je alleen maar liggen irriteren. Je slaapritme iets proberen aan te passen kan beter werken.

Je lichaam koel houden

Ook als het niet lukt om de temperatuur in de slaapkamer op een prettig niveau te krijgen, kun je door in ieder geval je lichaam een beetje koel te houden nog wel wat uren slaap pakken. Veel mensen kiezen ervoor om tijdens zo’n warme nacht alleen onder een fris wit laken te slapen, of zelfs helemaal zonder iets over hen heen. Kun jij lastig slapen op deze manier? Gebruik dan alleen het dunste deel van een 4-seizoenen dekbed. En gebruik een ventilator, die je op je lichaam richt. Liever niet op je gezicht, dat kan vervelend zijn, maar een continue bries over je lijf kan je wel het gevoel geven dat je het een stuk minder warm hebt.

Foto door Logan Nolin op Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *