Lamp voor plafond slaapkamer

Vind je het ook zo lastig om een lichtplan uit te denken voor de slaapkamer? Je bent hierin niet de enige! Een goed startpunt voor dit lichtplan is de basisverlichting in de ruimte. De verlichting moet gelijkmatig door de ruimte verdeeld worden. Het voorkomt dat de slaapkamer bij het gebruik van de basisverlichting een rommelige uitstraling krijgt. Er zijn verschillende manieren om invulling te geven aan de basisverlichting. Kies bijvoorbeeld voor een lamp aan het plafond in de slaapkamer, of verlaag het plafond om inbouwspots te kunnen gebruiken. Beide soorten slaapkamer lampen verdelen het licht gelijkmatig. In dit artikel lees je meer over de opties die je hebt, wanneer je een lamp voor het plafond van de slaapkamer zoekt. 

Belang van een lamp aan plafond in slaapkamer 

Zoals reeds genoemd vormt een lamp aan het plafond in de slaapkamer de basis van het lichtplan voor deze ruimte. Niet alleen moet de verlichting in de slaapkamer helpen de ruimte sfeervol te maken; het moet ook praktisch zijn. Je wilt je kleding bijvoorbeeld goed kunnen zien, wanneer je een setje uitzoekt voor de volgende dag. In de slaapkamer van je kinderen moet er daarnaast voldoende licht zijn om te kunnen spelen of op latere leeftijd, te kunnen studeren. De lamp aan het plafond in de slaapkamer vormt hier de basis voor, welke je vervolgens combineert met verschillende accenten. Je kunt hierbij denken aan een leuke slaapkamer lamp op het nachtkastje naast het bed, een lampje in de vensterbank bij het raam van de slaapkamer of bijvoorbeeld een mooie vloerlamp. 

Verschillende opties bij lamp aan plafond 

Kies allereerst tussen een losse lamp aan het plafond in de slaapkamer en een verlaging van het plafond, om inbouwspots te kunnen gebruiken. Een losse lamp is de makkelijkste oplossing en past goed bij zowel een klassiek, als bijvoorbeeld modern interieur. De inbouwspots hebben een strakke look en zijn daardoor minder geschikt voor een klassiek of bijvoorbeeld landelijk ingerichte ruimte. Het is belangrijk dat de stijl van de plafondlamp in de slaapkamer past bij de rest van het interieur hier. Een groot contrast zou de ruimte onnodig druk maken, wat je juist wilt voorkomen. 

Bij een losse plafondlamp in de slaapkamer kun je kiezen voor een model met lampenkap, voor een zwevende lamp en bijvoorbeeld voor een combinatie van een aantal losse lampen aan een snoer. Dit laatste model plafondlamp is goed te combineren met twee kleinere lampjes aan een sierlijk zwart draad, welke je achter het bed aan de wand ophangt. Het geeft een speels effect aan de kamer. 

Nadenken over schakelaars en dimmers in de slaapkamer 

Het gebruik van een lamp aan het plafond in de slaapkamer betekent niet alleen dat je na moet denken over het model en de stijl hiervan. Denk ook na over de locatie van schakelaars, waarmee je de lamp bedient. Er is niets vervelender dan het moeten uitschakelen van de plafondlamp, als je al onder de wol ligt. Om deze reden is het prettig om niet alleen een schakelaar bij de deur van de slaapkamer te hebben, maar bijvoorbeeld ook achter het bed. Ben je voornemens om in de toekomst een breder, of juist smaller bed te kopen? Houd hier dan rekening mee, je wilt voorkomen dat de schakelaar straks achter het hoofdbord van het bed valt. 

In plaats van een schakelaar zou je ook voor een dimmer kunnen kiezen. Het voordeel van een dimmer is de mogelijkheid om met de basisverlichting, de lamp aan het plafond in de slaapkamer, een gezellige sfeer te creëren. Dim de lichtintensiteit wanneer je in de avond samen met je partner een romantische film kijkt. 

Slimme verlichting een populaire optie

Tegenwoordig kiezen steeds meer huishoudens voor slimme verlichting in huis. Het is een fijne oplossing, wanneer je niet voornemens bent een extra schakelaar achter het bed te plaatsen. Met de slimme lampen kun je de basisverlichting uitschakelen en dimmen via een app op je telefoon, of bijvoorbeeld met een losse afstandsbediening. Het is zelfs mogelijk de lampen met je stem te bedienen, mits je daar de juiste gadgets voor in huis haalt. Kies tussen Philips Hue lampen en een vergelijkbare, goedkopere oplossing van IKEA. Zeker Philips Hue biedt verschillende lampen voor het plafond in de slaapkamer.  

Tip: let bij de aankoop van losse lampen, zowel bij slimme als reguliere varianten, op de warmtegraad van het licht. Sommige lampen hebben een warmere, vaak ietwat gele kleur. Daar waar andere lampen juist een heel helder, wit licht bieden. Dit kan veel doen met de sfeer binnen de slaapkamer. 

Foto van Spacejoy op Unsplash

FAQ

Wat zijn de verschillende soorten plafondlampen die geschikt zijn voor de slaapkamer?

Er zijn verschillende soorten plafondlampen die geschikt zijn voor de slaapkamer, zoals plafondspotjes, hanglampen, inbouwlampen en plafondpanelen.

Hoe bepaal je de juiste grootte van een plafondlamp voor de slaapkamer?

De juiste grootte van een plafondlamp voor de slaapkamer hangt af van de grootte van de kamer en de hoeveelheid licht die je wilt hebben. Als je een kleinere kamer hebt, is het verstandig om een kleinere lamp te kiezen, terwijl je voor een grotere kamer een grotere lamp kunt kiezen.
Daarnaast is het ook afhankelijk van de functie die de plafondlamp heeft en welke andere soorten verlichting er in de kamer aanwezig zijn.

Kan ik een plafondlamp in de slaapkamer dimmen?

Ja, veel plafondlampen zijn te dimmen, zodat je de juiste hoeveelheid licht kunt kiezen voor verschillende situaties. Zeker als je kiest voor de slimme verlichting van tegenwoordig kan je deze heel erg goed dimmen.

Is het verstandig om een plafondlamp met een warm wit licht te kiezen voor de slaapkamer?

Ja, het is verstandig om een plafondlamp met een warm wit licht te kiezen voor de slaapkamer omdat dit een rustgevende en ontspannende sfeer creëert, wat bevorderlijk is voor een goede nachtrust.

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *