Kunststof boeidelen bewerken? Dit zijn de mogelijkheden

Voor het afwerken van daken en dakgoten worden vaak boeidelen gebruikt. Vroeger gebruikte men vooral houten boeidelen, maar tegenwoordig wordt er steeds vaker voor kunststof gekozen. Dit komt vooral doordat je amper om hoeft te kijken naar kunststof boeidelen. Bovendien hebben ze een lange levensduur en zijn ze verkrijgbaar in talloze kleuren. Tot slot is kunststof een materiaal dat makkelijk bewerkt kan worden. In deze tekst zetten we de mogelijkheden voor het bewerken van Unipanel boeidelen op een rijtje.

1. Zagen
Kunststof boeidelen kun je zelf op maat zagen. Dit kan zowel handmatig als machinaal. Voor het zagen van het materiaal kun je dezelfde gereedschappen gebruiken als voor houtbewerking. Het is ook mogelijk om kunststof boeidelen met een decoupeerzaag te zagen. Wil je twee boeidelen tegen elkaar bevestigen? Zaag ze dan in verstek, zodat er een nette hoekverbinding ontstaat. Als je de zaagsneden niet netjes genoeg vindt, kun je deze bijwerken met schuurpapier (korrel 220).

2. Frezen
Eén van de voordelen van kunststof boeidelen ten opzichte van hout is dat het materiaal geen nerfstructuur heeft. Hierdoor maakt het geen verschil of je de boeidelen in de lengte of breedte freest. Extra bijkomstigheid is dat kunststof zachter is dan hout. Hierdoor kun je freesbewegingen nagenoeg altijd in slechts één werkgang uitvoeren. Voor het frezen van kunststof boeidelen gebruik je voor hout geschikte freesbeitels en bitjes. Frees je met de hand? Houd dan een gelijkmatige snelheid aan. Dit resulteert namelijk in het mooiste resultaat.

3. Verven
Unipanel boeiboorden hoef je in principe niet te verven, maar het kan wel. Begin niet direct met verven, maar lees eerst het verfvoorschrift van Unipanel.nl door. Hierin staat welke acrylverven je kunt gebruiken om het materiaal te verven, maar ook hoe je het kunststof voor moet behandelen. Belangrijk om te weten is datje Unipanel boeidelen alleen met lichte verf kunt verven.

4. Schroeven
Het monteren van kunststof boeidelen gaat vaak een stuk sneller dan het monteren van boeidelen van hout. Dit komt onder andere doordat voorboren niet nodig is. Er worden speciale schroeven meegeleverd, evenals een bitje, afwerkdopjes en een sealer. Hierdoor kun je de kunststof boeidelen onzichtbaar afwerken. Nadat je ze met de schroeven bevestigd hebt, plaats je de afwerkdopjes in de schroefgaten. De gezaagde kanten coat je met de sealer, zodat de kans op vuilaanhechting verkleint.

5. Lijmen
Wie denkt dat boeidelen van kunststof alleen bevestigd kunnen worden met schroeven, heeft het mis. Je kunt dit materiaal namelijk ook verlijmen. Ben je van plan om lijm te gebruiken? Kies dan voor lijm die geschikt is voor HPVC. Het is ook mogelijk om Unipanel op een houten ondergrond te verlijmen. Dit kan echter alleen als het regelwerk haaks op het paneel staat. De lijmverbinding is dan namelijk in staat om de werking van het paneel op te vangen.

Foto van Lieuwe Terpstra op Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *