Kleine woning? Ga handig met je ruimte om

In een groot huis wonen heeft zo zijn voordelen. Je hoeft nauwelijks na te denken over de grootte van de spullen die je koopt, en ook de hoeveelheid is niet zo’n probleem: er is altijd wel een plekje voor te vinden. Maar een groot huis heeft ook zijn nadelen. Het voelt vaak wat minder knus, en we zijn van nature geneigd om alle ruimte die we hebben, ook te gebruiken. Gevolg: een groot huis is vaak vooral een heel vol huis, met overal spullen waarvan je je af kunt vragen of je ze nu echt nodig hebt of moet bewaren. Heb je een klein huis, dan heb je dat probleem een stuk minder snel. Wat natuurlijk niet betekent dat een kleine woning geen andere uitdagingen met zich mee kan brengen.

Klein maar fijn

Houd je van knus en gezellig, dan vind je een kleiner huis misschien wel prettiger, of meer als thuis aanvoelen, dan een kast van een woning. In een wat kleiner huis voel je je misschien wat meer geborgen en helemaal op je plek.

Een klein huis inrichten, dat kan echter nog best een uitdaging zijn. Je hebt beperkt de ruimte, en je zal deze optimaal moeten benutten om je huis zo praktisch en comfortabel mogelijk in te richten, zonder dat het helemaal vol lijkt te staan met spullen.

Hoe pak je dat aan? Allereerst kijk je kritisch naar de indeling van je woning. Woon je in je eentje, of alleen met een partner, dan heb je misschien geen behoefte aan twee kleine slaapkamertjes, en kan het de moeite lonen een muur weg te slopen om er 1 grote slaapkamer van te maken. Dat voelt direct een stuk ruimtelijker. Wil je een nog meer open sfeer creëren, dan kun je ervoor kiezen om nog meer muren weg te breken, en er een grote, open ruimte van te maken. Dat zorgt ervoor dat het direct een heel stuk groter oogt, maar let wel op: je hebt nu geen aparte slaapkamer meer. Wil de ene persoon slapen, en de ander nog tv kijken, kan je elkaar daarmee ook hinderen.

Slim met de ruimte omgaan

In plaats van muren en deuren compleet weg te slopen, kun je ook kiezen voor een schuifdeur. Deze neemt minder ruimte in beslag dan een normale deur, en kun je gemakkelijk open laten staan op momenten dat het uitkomt, en sluiten als het nodig is. Kies je voor een industriele schuifdeur, dan past dat perfect bij het open karakter dat je hebt gecreëerd.

Ook op het gebied van inrichting is het een kwestie van slim omgaan met de ruimte die je hebt. Kies bijvoorbeeld voor een bank waar een opbergruimte onder zit, of gebruik een kast met veel laden ook meteen als scheidingswandje. Een groot bureau kan tevens als eettafel dienen, en een grote kist als bijzettafel. Door te kiezen voor meubels met meerdere functies bespaar je ruimte, en kun je flexibel met je inrichting omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *