Je woning aanpassen

Je woning aanpassen: wat kost dat?

Bijna iedereen krijgt er op latere leeftijd mee te maken. Bewegen gaat wat lastiger, lopen gaat niet meer vanzelf. Alles kost wat meer moeite, of lukt misschien simpelweg echt niet meer. Gewrichten zijn in de loop der jaren versleten geraakt, knieën willen niet meer zo makkelijk buigen. Het hoort erbij, het lijf heeft hard gewerkt en wordt simpelweg wat minder soepel. Gelukkig blijkt er, wanneer dat nodig is, van alles mogelijk te zijn om de taken die niet meer zo makkelijk door het lijf kunnen worden gedaan, op andere manieren over te laten nemen. Daar hangt een prijskaartje aan, maar dat is lang niet altijd zo hoog als je zou denken.

Verbouwen of verhuizen? De kosten hoeven niet de doorslag te geven

Als het bewegen niet meer zo gemakkelijk gaat, dan merk je dat vanzelf ook binnenshuis. Zeker wanneer een woning een trap heeft, kan dat problemen opleveren. Bevindt deze trap zich aan de buitenzijde van het huis, bijvoorbeeld wanneer je op een bovenwoning woont of in een appartement zonder lift, dan kan het lastig worden. Hier zijn niet altijd aanpassingen mogelijk, en wanneer de trap echt een vervelend obstakel wordt, kan verhuizen naar een beter bereikbare woning de beste keuze zijn.

Wanneer de trap zich binnenshuis bevindt, is er bijna altijd een oplossing voor te vinden. Trapliften zijn er werkelijk in alle soorten en maken, en kunnen vaak precies worden aangepast aan de trap die zich in een woning bevindt. Daaraan hangt een prijskaartje, de trapliften prijzen kunnen al snel tot enkele duizenden euro’s oplopen. Dat zou in de meeste gevallen echter niet hoeven te betekenen dat verhuizen een betere optie is. Ook dat kost tenslotte vaak een aardige zak met geld, zeker als er in de nieuwe woning nog flink geklust moet worden. Als een investering in trapliften betekent dat een verhuizing niet meer nodig is, kan dit dus een voordeligere keuze zijn. Daarnaast is het vaak mogelijk om een traplift vergoeding aan te vragen bij de gemeente. Houd er wel rekening mee dat dit de keuzevrijheid qua aanbieder en soort traplift kan verkleinen, en de levertijd kan verlengen.

Nog meer kleine aanpassingen

Waar een traplift een relatief dure aanpassing is, zijn er natuurlijk nog tal van kleinere zaken die in een woning aangepast kunnen worden om deze beter toegankelijk te maken. Denk aan een verhoogde toiletpot, muurbeugels in de badkamer, een douchecabine met een lage instap en andere relatief kleine ingrepen die een woning veiliger en comfortabeler maken als bewegen niet meer zo gemakkelijk is. De keuze tussen verbouwen of verhuizen blijft altijd aanwezig, maar deze zou in de meeste gevallen enkel op persoonlijke voorkeur genomen moeten kunnen worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *