In welke maanden kun je het beste je schoorsteen laten vegen?

Als je thuis een kachel gebruikt, is er een schoorsteen aanwezig. Op deze manier kan de rook namelijk goed afgevoerd worden. Dit is overigens niet vanzelfsprekend, want een schoorsteen is niet altijd even schoon. Zit er veel rommel in het rookkanaal? Dan kan rook niet of nauwelijks afgevoerd worden. Daarom moet je jaarlijks jouw schoorsteen laten vegen. Probleem is alleen dat veel mensen niet precies weten wanneer zij dit moeten doen. Daarom vertellen wij je in deze tekst in welke maanden je jouw schoorsteen het beste kunt laten vegen.

Voorafgaand aan het stookseizoen

Je bent in Nederland niet verplicht om jouw schoorsteen te vegen. Toch is het wel verstandig om dit te doen. Onze voorkeur gaat uit naar minimaal één keer per jaar. Doe dit bij voorkeur vlak voor aanvang van het stookseizoen, dus in de herfst. Omdat het in de lente en zomer warm is, gebruik je jouw kachel in deze seizoen waarschijnlijk niet. Toch kan er behoorlijk wat rommel in het rookkanaal komen, zoals blad en takjes. Als je jouw kachel na enige tijd weer gebruikt zonder dat je jouw schoorsteen hebt laten vegen, kan deze rommel in brand vliegen. In dat geval kan er een schoorsteenbrand ontstaan.

Veeg jouw schoorsteen niet in de lente of zomer

Sommige mensen laten hun schoorsteen in de lente of zomer vegen. Als je dit direct na het stookseizoen doet, is het rookkanaal weer schoon. Toch is dit niet het beste moment om een schoorsteen te laten vegen. Soms mag het zelfs helemaal niet. Dit is bijvoorbeeld het geval als er een vogelnest op jouw schoorsteen zit. In het broedseizoen mag je zo’n nest niet weghalen, waardoor het niet mogelijk is om het rookkanaal te vegen. Wacht daarom tot het broedseizoen voorbij is. De vogels trekken dan naar warmere oorden om de winter door te komen. Je mag het vogelnest dan verwijderen, waardoor je de schoorsteen kunt laten vegen.

Zelf doen of laten doen?

Laat je jouw schoorsteen vegen door een schoorsteenveger? Dan brengt dit kosten met zich mee. Daarom vraag jij je misschien af of je zelf jouw schoorsteen kunt vegen. Dit kan wel, maar verstandig is het allerminst. Je moet namelijk over bepaalde hulpmiddelen beschikken om het rookkanaal te vegen. Zo heb je bijvoorbeeld een speciale bezem nodig. Daarbij komt dat je de juiste techniek moet gebruiken om een schoorsteen te vegen.

Als je maar zo wat doet, wordt het rookkanaal nooit goed schoon. Hier hoef je niet bang voor te zijn als je jouw schorsteen laat vegen door een schoorsteenveger. Hij heeft de juiste hulpmiddelen en weet hoe hij de klus aanpakt. Hierdoor ben je altijd verzekerd van een schone schoorsteen en kun je straks weer veilig stoken.

Foto door Philippe Brems via Pexels

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *