onderdelen van een wasmachine

Welke onderdelen van een wasmachine kun je zelf vervangen?

De wasmachine is een apparaat dat intensief gebruikt wordt. Hierdoor kan het voorkomen dat hij het van de ene op de andere dag ineens niet meer doet. Als de wasmachine al behoorlijk oud is, besluit je mogelijk om een nieuwe te kopen. Toch is dit lang niet altijd nodig. In veel gevallen is het vervangen van één onderdeel al voldoende. Sommige van deze onderdelen kun je ook nog eens zelf vervangen. Benieuwd welke dit zijn? Wij zetten er hier een aantal voor jou op een rijtje.

Aandrijfriem
Draait de trommel van jouw wasmachine niet meer rond? Dan is er mogelijk iets aan de hand met de aandrijfriem. Gelukkig kun je dit onderdeel vrij eenvoudig vervangen. Loop niet te hard van stapel, maar schakel eerst de stroom uit. Schroef vervolgens de plaat aan de achterkant van de wasmachine los. Ontspan de aandrijfriem vervolgens en maak hem vervolgens los. Als er kleine scheurtjes in de riem zitten of de riem erg glad is, is hij aan vervanging toe. Schaf direct een nieuwe aan en plaats hem vervolgens weer terug. Wanneer je dit op de juiste manier aanpakt, kun je jouw wasmachine binnen de kortste keren weer gebruiken.

Pomp
De pomp is een van de belangrijkste onderdelen van een wasmachine. Deze zorgt namelijk voor de aan- en afvoer van water. Als de pomp niet meer goed functioneert kan er water in de trommel blijven staan. Ook kan er geen of te weinig water worden aangevoerd. Check eerst of de pomp niet verstopt zit voordat je hem gaat vervangen. Is dit niet het geval? Dan is de pomp mogelijk defect.

Ga je de pomp vervangen? Haal dan eerst de stekker uit het stopcontact en verwijder vervolgens de frontplaat. De pomp ligt nu bloot. Schroef vervolgens de twee stroomdraadjes los die aan de pomp zitten. Verwijder daarna de pomp uit de machine. Plaats de nieuwe pomp op dezelfde plek terug en bevestig de stroomdraden weer aan de pomp. Maak het frontpaneel weer vast en kijk of het probleem verholpen is.

Schakel een witgoedmonteur in
Niet alle onderdelen van een wasmachine kun je probleemloos zelf vervangen. Daarbij komt dat sommige mensen het gewoon niet verstandig vinden om zelf aan de slag te gaan met wasmachine reparatie. Gelukkig hoeft dit ook niet, want je kunt een witgoedmonteur inschakelen om het apparaat te repareren. Hij komt vaak snel langs en kan direct inschatten of reparatie de moeite waard is. Als dit niet het geval is, raadt hij je aan een nieuwe wasmachine te kopen. Beslis dit nooit op eigen houtje, want wasmachines hebben een behoorlijk lange levensduur. Is wasmachine reparatie volgens de monteur nog de moeite waard? Laat het apparaat dan zeker repareren.

Foto door RODNAE Productions via Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *