In 4 stappen een productief en ergonomisch thuiskantoor

Thuiswerken heeft zijn voordelen, maar kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Om ervoor te zorgen dat je productief blijft en je werk efficiënt kunt uitvoeren, is het belangrijk om je thuiskantoor goed in te richten. In dit artikel gaan we het vooral hebben over de opstelling van je bureau en alle ergonomische aspecten om zowel gezond als productief te kunnen werken. Benieuwd? Lees dan verder!

Ergonomische bureaustoel

Ten eerste moet je goede ergonomische bureaustoelen Interstuhl aanschaffen. Deze stoel past zich aan jouw lichaam aan. Hiermee ondersteun je het comfort en de gezondheid van je rug, polsen en nek. Omdat je een beetje in beweging bent tijdens het zitten, zullen je spieren minder snel stijf worden en zul je ook minder kramp hebben omdat je niet in een statische houding komt te zitten. Verstelbare armleuningen en lendensteun zijn ook nodig om je lichaam goed te ondersteunen. Het is handig als de rugleuning naar voren kan worden gebracht, vooral bij langdurig gebruik. Hoewel niet iedereen nekondersteuning nodig heeft, kan dit voor sommigen gunstig zijn.

Ergonomisch bureau

Daarnaast kun je niet zonder een ergonomisch bureau. Om een goede werkhouding te bevorderen met een ergonomisch bureau, moet je het bureau correct instellen. Zorg ervoor dat het bureau op de juiste hoogte staat, zodat je met ontspannen schouders je ellebogen erop kunt laten rusten. Daarnaast moet de hoek tussen je boven- en onderbenen minimaal 90 graden zijn wanneer je aan je bureau zit; als dat niet het geval is, zou je een voetsteun kunnen gebruiken. Zet je beeldscherm op ooghoogte, zodat je recht naar het scherm kijkt, en houd voorwerpen die je vaak nodig hebt binnen handbereik.

De juiste hoogte van het beeldscherm

Maar hoe plaats je het beeldscherm nu echt goed?  Je hebt een goede kijkhoek nodig om nekklachten te vermijden. Om die reden moet het scherm op ooghoogte staan, niet hoger dan je ogen. Het is het beste als het scherm 10-20 graden onder ooghoogte staat om nekspanning te verminderen. De afstand tussen je ogen en het scherm moet minstens 60 cm zijn, maar liever nog iets groter om oogvermoeidheid te verminderen. Als je met meerdere schermen werkt, plaats dan het hoofdscherm recht voor je en draai het tweede scherm iets naar je toe voor een comfortabele kijkhoek.

Ergonomische muis

Tot slot kun je helemaal ergonomisch werken als je er ook nog een ergonomische muis bij aanschaft. Deze is ontworpen om overmatige spierspanning te verminderen tijdens het computeren. Dit brengt diverse voordelen ten opzichte van een traditionele muis. In tegenstelling tot een gewone muis, zorgt een ergonomische muis ervoor dat je een natuurlijke en neutrale positie kunt aannemen met je arm, hand en vingers. Dit is vergelijkbaar met het geven van een hand. Je vermindert zo de belasting op je pols en bent in principe in staat om de muis hoofdzakelijk met je hele arm te bedienen. Je zult hierdoor minder snel last krijgen van fysieke klachten. Dus, wil jij ook gezond en productief kunnen werken? Volg dan deze stappen en richt je werkplek ergonomisch in!

Foto van Samule Sun op Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *