stopcontact

Geef je stopcontact een oppepper

Stroom. Dagelijks gaat het er over. Over het tekort aan stroom, de prijs van stroom en het zelf opwekken van stroom. We hebben ook bijna overal stroom voor nodig en dat lijkt ook nog wel steeds meer te worden. En toch komt het thuis gewoon uit een stopcontact.

Het stopcontact is dus een belangrijke levensader geworden voor onze dagelijkse behoeften. Bijna elk apparaat heeft tegenwoordig een stekker en dus vind je stopcontacten overal in je huis. Toch krijgt het stopcontact niet de aandacht die hij verdiend. Ook een stopcontact maakt onderdeel uit van jouw interieur.

Stap af van standaard

Standaard is het stopcontact bijvoorbeeld wit. En als de muren wit zijn, is dat misschien ook wel de beste keuze. Maar wist je dat er stopcontacten zijn in verschillende soorten wit? Of wat nou als je kiest voor een zwarte keuken, een grijze wand of houdt van de kleur blauw? Dan is daar ook een stopcontact voor. Stopcontacten en schakelmateriaal zijn er in heel veel kleuren en lijnen. Laat je eens inspireren en bedenk dan eens wat een verbetering een kleur zou zijn ten opzichte van een simpel wit stopcontact.

Stopcontact met usb aansluiting

Als je dan toch aan het kijken bent naar nieuwe stopcontacten kijk dan ook eens naar een stopcontact met USB. Sinds de komst van smartphones is het opladen van apparaten steeds belangrijker geworden. Tegenwoordig is het opladen van smartphones, tablets, draadloze koptelefoons of oordopjes gestandaardiseerd door kabeltjes voorzien van een USB aansluiting. Dat is erg handig, want denk maar eens terug aan de tijd dat je voor elk apparaat een andere adapter nodig had.

Toch heeft een USB kabel, als je die in een stopcontact wil gebruiken, een adapter nodig. Vroeger kreeg je bij een nieuw apparaat standaard een adapter, maar sinds 2020 is Apple gestopt met het leveren van een adapter en Samsung volgde een jaar later. Het argument om geen adapters meer te leveren is, dat er van Apple inmiddels al 2 miljard opladers in de wereld in omloop zijn en dat het een milieu besparende operatie is, om er geen meer mee te sturen.

Nu kan je adapters blijven kopen, maar het is misschien een beter idee om een stopcontact met USB aan te schaffen voor de plekken waar jij het liefst je apparaten oplaadt. Heb je een thuiskantoor, of misschien een stopcontact bij je bed, waar je nu standaard een adapter in hebt zitten, vervang die dan door een stopcontact met USB. Je steekt het USB kabeltje direct in zijn eigen poortje en je houdt het normale stopcontact over voor een lamp of de stofzuiger. Ideaal.

Het vervangen van je oude stopcontact naar een stopcontact met USB is vrij eenvoudig. Er komt geen extra bedrading kijken bij een stopcontact met USB en het heeft hetzelfde formaat als een gewoon inbouw stopcontact. Dus overzetten doe je eenvoudig zelf. Denk wel aan je veiligheid en schakel de groep van het te vervangen stopcontact uit zodat er geen stroom meer op staat.

Ook de stopcontacten met USB zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en uitvoeringen met dubbele of enkele USB aansluiting van het type A en C. Zo maak je één geheel van je schakelaars, stopcontacten en opladers. En nog een voordeel, je bent je oplader nooit meer kwijt.

Foto door Markus Spiske via Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *