Kleine woonkamer inrichten

Hoe richt je een kleine woonkamer leuk in?

Een kleine woonkamer inrichten kan je kopzorgen geven. Wat hoe zorg je er voor dat goed gebruik maakt van de ruimte? Hoe zorg je er voor dat al je meubels passen? Gelukkig hebben wij een paar goede tips voor je.

Een kleine woonkamer hoeft geen reden te zijn om een huis af te wijzen. We snappen dat iedereen graag ruimte om zich heen wilt ook maar ook met een kleine woonkamer kan je alle belangrijke factoren toepassen. In een kleine woonkamer passen ook een eettafel, tv meubel, bank en salontafel. Je moet alleen heel erg rekening houden met de wijze hoe je dit toepast. En als je het op de juiste manier toepast zul je zelfs ervaren dat een kleine woonkamer een stuk gezelliger is dan een grote woonkamer. Je krijgt namelijk in een kleine woonkamer al sneller een knus gevoel.

Bankstel kiezen

Een van de items die de meeste ruimte zal innemen is je bankstel. Zorg er voor dat je kiest voor 2 losse banken of een bank met een los fauteuil. Kies niet voor een hoekbank. Een hoekbank geeft meteen een erg massief gevoel waardoor de kamer kleiner lijkt.

Vestjberg Viggo

Zorg er ook voor de je bank en stoelen op pootjes staan zodat je nog een deel van de vloer kan zien. Hierdoor oogt je ruimte groter. En dat geldt niet alleen voor je bank maar ook voor de rest van je meubels. Hoe meer vloer je ziet, hoe groter het voelt.

Meubels kleine woonkamer

Net als met de vloer is het in een kleine woonkamer belangrijk dat je de muren ziet. Een mooie landelijke buffetkast is schitterend maar past niet in een kleine woonkamer. Deze kasten zijn namelijk vaak groot en voelen massief aan. Bij het inrichten van een kleine woonkamer kan je beter kiezen voor een mooie vakkenkast. In tegenstelling tot een buffetkast heeft de vakkenkast geen deuren waar je iets achter kan opbergen. Een vakkenkast is vaak meer een tentoonstelkast. Hierin zet je je allermooiste woonaccessoires neer.

Spullen die je niet wil laten zien moet je dan op een andere manier opruimen. Als je er daar weinig van hebt kan je deze een andere plek in huis geven. Bijvoorbeeld in de keuken of in de slaapkamer. Heb je echter wel een aantal spullen die je liever niet in beeld zet maar wel vaak in de woonkamer wilt gebruiken dan kan je kiezen voor een kleine opbergkast met deuren.

Woood opbergkast

Ook hier hebben we weer gekozen voor een meubel met een open onderzijde zodat we de vloer kunnen zien.

Heb je helemaal geen ruimte voor een kast kies dan een klein tv-meubel die je combineert met wandplanken.

Je kan de planken ook hoog monteren. Denk daarbij aan een wand waar je bank tegenstaat. Als je aan deze wand een hoge rij met planken monteert kan je hier in dozen allerlei spullen in opbergen.

Zo kan de muur je helpen om spullen op te bergen of leuke sfeerhoekjes te maken met woonaccessoires.

Foto door Vecislavas Popa

Kleurgebruik kleine woonkamer

Bij het inrichten van een kleine woonkamer moet je goed opletten dat je niet teveel kleuren gebruikt. Kies maximaal 3 kleuren/kleurtinten. Ons advies is om 2 rustige tinten te kiezen en die eventueel te versterken met een wat fellere kleur. Denk daarbij aan rood, blauw, geel of groen. Deze drie kleuren kan je goed als accentkleuren gebruiken. Een rode stoel, een groen bank, gele kussens of een blauw kunstwerk aan de muur. Deze accentkleur kan je dan ook terug laten komen in de woonaccessoires waardoor alles weer een geheel vormt.

Woonaccessoires voor een kleine woonkamer

Vaak vergeten we bij het inrichten van onze woonkamer om op tijd te stoppen. Door de jaren heen komen er vaak steeds meer woonaccessoires in huis. Hoe meer accessoires erbij komen hoe drukker het wordt. En bij een grote woonkamer is dat al vervelend maar bij een kleine woonkamer nog veel meer.

De ruimte gaat hierdoor alleen maar kleiner worden. Als je dol bent op woonaccessoires en het maken van sfeerhoekjes zorg dan voor variatie. Wissel bijvoorbeeld per seizoen met je accessoires.

Bepaal van te voren drie, maximaal vier plekken waar je woonaccessoires neerzet. Een plekje op het tv-meubel, een kleine tafeltje in een verloren hoekje of op de eettafel. Wijk daar niet van af. Als je een creatieve bui hebt mag je met deze hoekjes aan de slag. Op deze manier bewaar je de rust in je interieur.

En het allerbelangrijkste van het inrichten van een kleine woonkamer is keuzes maken. Wat heb ik echt nodig? Waar kan ik ontspullen? Pas een beetje Marie Kondo toe in je eigen huis.

Want hoe minder spullen hoe meer ruimte je overhoudt.

Praktische opbergmogelijkheden

Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om te minderen in spullen of deze in andere ruimtes op te bergen. Als jij deze mogelijkheden niet hebt dan is het raadzaam om gebruik te maken van praktische oplossingen.

Bijvoorbeeld dit tafeltje wat kan dienen als salontafel of als bijzettafeltje. Onder het tafeltjes zit een mand waar je spullen in op kan bergen.

Tafeltje met opbergmand

Heeft jouw kleine woonkamer een lange wand dan kan je er voor kiezen om hier een complete kastenwand te maken zodat je daar alles in op kan bergen. Als je al je kasten aan 1 wand plaatst hou je in de rest van de woonkamer veel ruimte over.

Ikea is daar natuurlijk om bekend. Zij hebben meerdere producten, bijvoorbeeld de Besta collectie, waarmee je verschillende aspecten in 1 kastenwand kan combineren. Zo maak je aan 1 wand een tv-meubel, een kast vol opbergmogelijkheden en als er nog plek is kan je misschien nog een werkplekje maken.

Of trek deze kastenwand door naar je keuken:

Foto door Vecislavas Popa

Zoals je ziet zijn er nog heel veel mogelijkheden bij het inrichten van een kleine woonkamer. Je moet alleen iets creatiever zijn.

Hoofdfoto van deborah cortelazzi on Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *