Het ideale moment voor een andere tuin

Dit is hét moment om na te gaan denken over een andere tuin. Heb je deze zomer minder van je tuin genoten? Ben je jaloers op de tuin van de buurvrouw? Of kan je verlekkerd kijken naar die mooie tuinen van al die beroemde tv programma’s? Dan wordt het tijd om na te denken over een andere tuin. 

Verandering van formaat

Nu zijn er verschillende manieren om je tuin een make-over te geven. Je kan het groots aanpakken door naar veranda’s te gaan kijken, maar ook door kleine items aan te pakken kan je al een groots effect creëren.

Dit alles ligt natuurlijk ook aan de grote van je tuin en budget. Bepaal van te voren goed hoeveel je wilt uitgeven en hoeveel je in de tuin wilt veranderen. Ga je meteen voor een complete make-over of ga je het stap voor stap doen. Sowieso moet een tuin net als je interieur met je meegroeien. Een tuin is niet in 1 keer geheel naar je zin. En gaandeweg zal je, net als bij je interieur, steeds dingen willen aanpassen.

Zo hebben wij 2 jaar geleden gekozen voor een complete metamorfose en zijn we met een stukje border nog steeds aan het uitvogelen welke planten we daar nu in willen hebben. En pas afgelopen zomer had ik voor het eerst het gevoel dat de tuin aan het worden is zoals we 2 jaar geleden bedacht hadden. Pas nu is al het groen goed opgekomen en zie je echt een geheel. Een tuin heeft nu eenmaal tijd nodig om te groeien.. 

Klein budget

Als je niet teveel budget hebt dan is het raadzaam om te kijken welke planten je kan vervangen. Maak een kleurenschema en kijk welke planten je daarin wil gaan gebruiken. Kijk goed wanneer deze geplant moeten worden. En kijk ook eens rond op marktplaats, de plaatselijke facebook ruilpagina en misschien heb je wel een plantenasiel in de buurt waar je je bestaande planten kan omruilen voor nieuwe. 

Naast planten kan je dit natuurlijk ook doen met je meubilair. Maak een goede mix van nieuw en eventueel 2e hands. Kies een item die je in ieder geval nieuw wilt kopen. Mijn voorkeur zou dan uitgaan naar een mooi tuinset. Want met een 2e hands tuinset weet je niet zo goed hoe de vorige eigenaar er mee om is gegaan. En regen en wind hebben nu eenmaal veel invloed op een tuinset. Kies dus voor kwaliteit door een nieuw set te kopen. 

Door te kijken waar je kan bezuinigen kan je met een laag budget je tuin langzaamaan omtoveren tot jouw paradijsje. Het is wel een kwestie van geduld maar als je nu een plan maakt weet je waar je naar uit kan kijken. 

Groot budget

Heb je meer te besteden? Al bedacht dat je dan volgend jaar niet op vakantie gaat maar je vakantiegeld besteed aan een nieuwe tuin? Dan kan je nu zeker aan de slag. 

Begin met het maken van een moodboard. Laat je inspireren door de experts zoals bijvoorbeeld Fonteyn. Wat voor soort tuin wil je? Welke tuinmeubelen moet er zeker in komen? Ga je voor de bbq of voor een echte buitenkeuken? 

Juist door daar nu al mee bezig te zijn en goed te kijken naar je wensen kan je volgend jaar goed beslagen aan je nieuwe tuin beginnen. Nu is de kans om veel winkels te bezoeken en te kijken naar het aanbod.

Loop eens rond door je wijk. Wie heeft er groenblijvende planten in zijn tuin staan. Wil je dat ook? Welke tegels worden bij jou in de buurt veel gebruikt? Als je iets ziet wat je bevalt vraag dan gerust aan je buurman of buurvrouw waar ze dit gekocht hebben en of ze er tevreden mee zijn. 

Een nieuwe tuin aanleggen is namelijk kostbaar en doe je niet elke jaar. Je moet dus echt zorgen dat de basis goed is. Plantenperken, bloempotten, tuinmeubelen en accessoires kun je veranderen, maar een goede basis niet. Je gaat niet na 2 jaar weer nieuwe tegels leggen of grote bomen planten. 

Daarom is dit hét moment om te gaan kijken naar een nieuwe tuin. Nu kan je starten met je oriëntatie en straks in het voorjaar beginnen. Want houdt er rekening mee dat bedrijven die tuinen aanleggen een volle agenda hebben. Als je de grote stap gaat wagen ga dan ook alvast op zoek naar een goede hovenier. 

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *