Hal Inrichten

Een van de ruimtes die het gevaar hebben snel een rommeltje worden is de hal. Jassen, post, schoenen, sleutels en heel veel andere zaken belanden in de hal die, meestal ook nog eens, een van de kleinste ruimtes is in het huis. Zodra je een gezin gaat vormen is de hal helemaal een magneet voor spullen. Zeker als je kinderen kunnen lopen is dit de plek waar men start met de rommel van zich af te gooien. En als de kinderen ouder worden wordt dit alleen maar erger. Schooltassen, schoenen en sporttassen, op de een of andere manier gooien ze dit zodra ze binnen stappen allemaal van zich af.

De opgeruimde hal

Een van de dingen om te zorgen dat het overzichtelijk blijft, is zorgen dat er ruimte is op jassen op te hangen en spullen op te bergen.  Dat klinkt logisch, maar toch vraagt het wel een beetje denkwerk en discipline.

De juiste kapstok

Kapstokken zijn er in vele soorten en maten. Kapstokken zijn in 3 categorieën in te delen.

De staande kapstok: Een mooie staande kapstok kan heel chic staan in je hal. Er kunnen veel jassen aan en hij is makkelijk verplaatsbaar als je graag je huis veranderd. De meeste staande kapstokken hebben speciale paraplu houders, wat ook gelijk je ‘waar laten we de paraplu’ problemen oplost.  Het grote nadeel: je moet er wel de ruimte voor hebben. Een staande kapstok heeft rondom jassen en is dus fors. Een grote hal is een vereiste.

De wandkapstok: De meest geziene kapstok bij gezinnen. Wandkapstokken zijn er in allerlei maten. Voor gezinnen kies je bijvoorbeeld voor een wandkapstok met een roede, waar jij netjes je jas aan knaapjes hangt, terwijl de kinderen makkelijk bij de haken onderaan de kapstok zelf hun jassen kunnen ophangen. Deze kapstokken zijn vaak uitgerust met een boven plank (de hoedenplank) waar je de nodige tassen, of manden met sjaals en mutsen op kwijt kan. Het nadeel is natuurkijk dat zo’n kapstok zwaar wordt en aan een muur moet hangen die dat gewicht kan dragen.

De kapstokhaken: Losse knoppen of haken die jou de vrijheid geven je kapstok en je hal zelf in te richten. Wil je industrieel, gekleurd, op verschillende hoogtes of plekken, het kan allemaal. Nadeel is wel dat je vaak meer ruimte kwijt bent met haken en je voor je gezin nu alleen jassen hebt opgehangen en nog geen oplossing hebt voor rondslingerende schoenen of tassen.

Kant en klare kapstokken

Ben je opzoek naar een alles in 1 oplossing voor je jassen en schoenen, dan kan je ook kiezen voor de kant en klare kapstok, zoals in de voorbeelden hieronder:

garderobe kapstok houtgarderobe kast landelijkgarderobe kapstok metaal
Garderobe Gyland
Home 24
Arte Landelijke Halkast | FonqGarderoberek Acaza
Bol.com

Bekijk de volledige collectie kapstokpanelen van Fonq, Bol.com, en Home 24

Kies een spiegel in de hal

Een onderdeel dat niet in je hal mag ontbreken is natuurlijk een spiegel. Een spiegel is onmisbaar om te zien of je haar goed zit, of om te zien of je schoenen wel matchen met de jas die je voor vandaag in gedachten hebt. Maar een spiegel doet meer. Het vergroot optisch je hal en reflecteert licht, zodat je hal er meteen een stuk frisser en lichter uit ziet. Maak de keuze voor een spiegel net zo belangrijk als de keuze van de kapstok.
Zo merken wij in huis dat de spiegel en het plankje onder de spiegel in de hal door de dames in huis gebruikt wordt voor het kammen van het haar en de make-up. Zo is de spiegel in de hal een belangrijk onderdeel van een dagelijks ritueel en verdiend die plek een mooie grote spiegel, goede verlichting en voldoende ruimte voor accessoires. Heb jij geen make-up plek nodig in de hal, kies dan alsnog een mooie spiegel uit, want het helpt de hal uit een dal.

De Seizoenswisseling

Wat ook bijdraagt aan een opgeruimde hal is de seizoenswisseling. Probeer 2 keer per jaar de hal te veranderen naar het seizoen. In de lente hebben winterjassen, handschoenen en mutsen geen nut in de hal. Ruim ze op in dozen, breng ze naar de zolder of in een dichte kast en je zal zien dat het je meer ruimte oplevert. Bijkomend effect is, dat je ook in je hoofd voelt dat het lekkere zomerweer aanbreekt of, in de winter, het gevoel van gezellige winteravonden met kaarsjes, kerstmis en oud en nieuw.

De seizoenswisseling kan ook voor mooie verassingen zorgen. Zo vind je misschien in eens weer spullen terug die allang kwijt of vergeten waren.

Nu je toch met de seizoenswisseling bezig bent, probeer dan ook in de hal wat accessoires aan te brengen die met het seizoen te maken hebben. Ga in de herfst het bos in, zoek met het gezin naar dennenappels en eikels en bewaar ze in een weckpot in de hal, decoreer met warme kleuren zoals oranje of bordeaux rood.
Verander voor de lente je accessoires. Ga voor kleuren als blauw, geel, groen of perzik roze.

Volg hier de laatste lente/zomer trends van Bol.com

Heb je geen zin of inspiratie om elk half jaar je hal helemaal om te toveren, dan is een letterbord misschien iets voor je. Kies elk half jaar een nieuwe spreuk of quote en je raakt vanzelf in de stemming van het seizoen.

De hal verbouwen

Misschien ben je nog zoekende of, heb ik je nu juist geïnspireerd om nu je toch aan het opruimen bent, de hele hal eens aan te pakken. Neem nog eens een stapje terug en kijk eens of je de wanden niet van een verfje of een behangetje moet voorzien, voordat je de kapstok ophangt of de kleding naar zolder brengt. Het leuke is, dat een hal meestal niet onze grootste ruimte is in het huis en dat je met een weekendje werk al een hele metamorfose kan bewerkstelligen. Maar waarom zou je al die moeite doen? Ten eerste omdat de hal de eerste plek is waar je je huis binnen komt en waar je gasten verwelkomt en ten tweede omdat de hal vaak een meer centrale plek in huis inneemt dan dat je zo zou denken. In de meeste woningen is de hal de plek waar ook de WC is en de trap naar boven.

Probeer daarom je hal onderdeel te maken van je hele huis. Laat kleuren terugkomen die je in de huiskamer hebt gebruikt, of zoek juist een contrastkleur waardoor de hal zich wel onderscheid, maar toch aansluit bij de inrichting van je woning.  

Denk ook aan de verlichting in de hal. Je kan het peertje laten hangen van toen je het huis kocht, maar mooie verlichting in de hal geeft de hele hal een enorme boost.

kroonluchterplafondlamphanglamp chromeplafondlamp
Kroonluchter
Lampenlicht
Plafondlamp
Lampenlicht
Hanglamp
Lampenlich
t
Plafondlamp
Lampenlicht

Opbergen in de hal

Natuurlijk moet je spullen kwijt in de hal. En daar zijn heel veel mogelijkheden voor. Kijk vooral eerst eens praktisch naar je hal. Misschien heb je een meterkast, waar je gemakkelijk met wat planken en een deur ruimte kan creëren. Of kan je onder de trap een kast maken.  Overal waar je ruimte kan maken scheelt natuurlijk weer ruimte aan kasten die je moet kopen. In de hal mag je ook best de hoogte in met een kast. Als je een kast kan maken om de elektriciteitsmeter, maak die kast dan tot het plafond. Het staat statig en geeft je meer opbergruimte.

Wat je in de hal voornamelijk veel moet opruimen zijn schoenen. Hier vind je een verzameling speciale opbergers voor schoenen:

Omdat schoenen opruimen op vele manieren kan, hebben we daar een speciaal item gemaakt: Hoe berg ik mijn schoenen op.

Ook losse items als handshoenen, shawls en mutsen heb je liever in een paar mooie opbergdozen of manden dan rondslingerend in je hal.

Mocht je nog meer opruiminspiratie zoeken:

Online Meubelen Kopen

De hal is meer een centraal punt in huis dan je zo zou denken. De hal is naast de eerste binnenkomst vaak ook het knooppunt van je huiskamer naar de toilet, de 1e verdieping of de keuken. Probeer dus een beetje aandacht aan de hal te schenken, ook al is het vaak niet de grootste ruimte in huis. Aan de andere kant, dat is de wc ook niet en daar proberen we toch ook wat sfeer in te maken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *