Grindsoorten voor alle tuinstijlen

Het weer wordt de laatste jaren steeds extremer; van periodes met veel neerslag tot periodes van grote droogte. In het geval van veel neerslag komt ons rioleringssysteem flink onder druk te staan, met in de ergste gevallen straten en tuinen die blank staan. Vooral tuinen die (grotendeels) vol liggen met tegels dragen bij aan de druk op onze riolering; water kan de grond niet in en moet dus afgevoerd worden naar het riool. En het feit dat het regenwater in ‘tegeltuinen’ wordt afgevoerd naar het riool heeft ook impact in droge periodes. Doordat het water niet de grond in kan zakken wordt het grondwaterpeil ook niet aangevuld, met alle gevolgen van dien.

Een groot voordeel van tuintegels is het onderhoudsvriendelijke karakter. Dat is ook voor veel mensen de reden om daarvoor te kiezen. Veel mensen hebben vanwege het drukke hedendaagse leven geen tijd om in de tuin aan de slag te gaan. Ook zorgen tuintegels voor een strak uiterlijk van de tuin. Maar het grote nadeel is dus dat tegels niet om kunnen gaan met de steeds extremere weersomstandigheden. Gelukkig zijn er een hoop oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van regentonnen, groene daken op de schuur en regenwatergebruiksinstallaties. Zie voor een overzicht met meer maatregelen de website van Rainproof (hier vind je een handige infographic met verschillende oplossingen). Het gebruik van grind is ook één van de oplossingen in deze infographic.

De voordelen van grind

Grind zorgt dus voor een veel betere waterhuishouding in de tuin. Zo laat grind het water (gelijkmatig) door waardoor het water in de grond wegzakt en de druk op het rioleringssysteem afneemt. Dit maakt de kans op wateroverlast en dus blanken tuinen en straten weer kleiner. En doordat het water wegzakt in de grond wordt het grondwaterpeil aangevuld, wat vooral weer een positieve uitwerking heeft in periodes van droogte. Daarnaast is grind een prima alternatief voor bestrating; het is onderhoudsvriendelijk, zeker wanneer er worteldoek onder wordt gelegd, en het zorgt voor eenzelfde strak uiterlijk. Daarnaast is het ook nog eens voordeliger dan veel tuintegels. En tegenwoordig zijn er zoveel verschillende grindsoorten te verkrijgen zodat je, net als met tegels, alle kanten op kunt wanneer het aankomt op het creëren van bepaalde tuinstijlen.

Vele verschillende grindsoorten online te koop

Een gebrek aan keuzemogelijkheden is dus zeker geen reden om niet voor grind te kiezen. Het onderstaande grind is een kleine greep uit alle verschillende soorten die verkrijgbaar zijn. Het grind hieronder is allemaal verkrijgbaar op www.grind-split.nl (en wordt na bestelling thuisbezorgd). Hieronder dus een aantal voorbeelden van grindsoorten om te laten zien dat je met kiezelsteentjes alle kanten op kunt.

De moderne/strakke tuin

In dit soort tuinen worden vaak grijze/antraciete tegels gekozen. Deze tegels zorgen voor een strak en modern geheel. Gekeken naar grind dan zijn bijvoorbeeld Ice Blue grind / Ice blue split  (grind is afgerond, split is de ‘gebroken’ variant) en Flat Pebbles zwart/grijs zeer geschikt. Ook voor een wat lichtere moderne tuin zijn er geschikte steentjes; Crystal White grind en Flamingo grind.

icy blue grind
icy blue grind
Flat Pebbles
Crystal White Grind

Crystal White Grind
Flamingo Grind

Flamingo Grind

De natuurlijke tuin

Een natuurlijke tuin die onderhoudsvriendelijk is. Het lijkt een moeilijke combinatie. Want wanneer je tegels gebruikt dan gaat het natuurlijke karakter al snel vanaf. Maar ook hiervoor is grind een prima alternatief. Je kunt dan een onderhoudsvriendelijk geheel met een natuurlijke uitstraling creëren. Geschikte grindsoorten hiervoor zijn bijvoorbeeld Alpengrind, Boerengrind, Japanse split en Wit grind.

Alpengrind
Alpengrind
Boerengrind
Boerengrind
Japanse split
Japanse split
Wit grind
Wit Grind

De mediterrane tuin

Mediterrane tuinen / Zuidelijke tuinen hebben veel warme tinten. Hiervoor worden dan ook vaak terracotta tuintegels gebruikt. Deze tegels hebben een oranje/rode warme kleur. Ook warme gele/beige kleuren komen hier vaak in voor. Wanneer het aankomt op grind/split dan zijn hiervoor genoeg alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan Baskisch rood grind, Cordoba grind, Mediterrane split en Rosso Verona split.

Baskisch rood grind
Baskisch rood grind
Cordoba Grind
Cordoba Grind
Mediterrane split
Mediterrane split
rosso verona split
rosso verona split

Dit is maar een kleine greep uit alle verschillende steensoorten die verkrijgbaar zijn. Met grind kun je dus qua tuinstijlen alle kanten op. Daarnaast is het een onderhoudsvriendelijke vorm van verharding. En wat misschien wel het belangrijkst is; het is zeer goed voor de waterhuishouding van onze tuinen, zeker nu de weersomstandigheden steeds extremer worden!

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *