Grind gebruiken

Grind gebruiken in je tuin

Bij het inrichten van onze tuin denken we niet vaak aan grind. Als we starten met een nieuwe tuin zijn we in eerste instantie druk bezig met de tegels, de beplanting en de meubels. Toch is grind echt een hele goede toevoeging voor je tuin.

Waarom zou ik grind gebruiken? 

Grind heeft meerdere voordelen voor je tuin. Zo is het de perfecte manier om regenwater af te wateren.

We snappen dat je druk bent en dat we daarom allemaal het liefst een tuin willen die zo min mogelijk onderhoud vraagt. Maar dan hoef je nog niet je hele tuin vol te leggen met tegels. 

Tegels zorgen er namelijk voor dat je wateroverlast kan krijgen. Maak daarom meer gebruik van grind. 

Grind geeft je de mogelijkheid om op een andere manier je tuin te decoreren. Bloembakken en borders worden een stuk leuker als je er grind in legt. 

Het grind zorgt ervoor dat er minder snel onkruid groeit waardoor het gebruik van grind onderhoudsarm is. Daarbij hoeft je, zoals bij gras, het grind geen water te geven, te maaien of te bemesten. Als het er eenmaal ligt heeft minder onderhoud nodig dan gras. 

Daarnaast is het beter voor het milieu. Het hoeft niet geproduceerd te worden. Het meeste grind komt van natuurlijke rivierbeddingen. 

Dit zijn een paar reden op grind toe te passen in je tuin. Maar hoe pas je dat dan toe?

Wat zijn de mogelijkheden met grind? 

Zoals hierboven al een keer vermeldt kan je grind gebruiken voor je bloembakken of borders. In mijn eigen tuin zou ik grind gebruik als bodembedekker rond te appelboom. Andere begroeiing lijkt het hier minder goed te doen. Misschien wel door de schaduw van de boom. En soms blijven de appels te lang liggen waardoor ze gaan rotten. Blijkbaar kunnen niet alle planten daar tegen.

Dit jaar gaan we alle planten eruit halen en de bodem bedekken met grind. Ik had ook voor boomschors kunnen kiezen, maar dat is met onze hond weer niet handig. Ik denk dat hij dan binnen een dag alles al weer rond de appelboom verwijderd heeft. 

Tuinpad van grind

Grind kan je ook gebruiken voor het tuinpad. Heb je je wel eens afgevraagd waarom grind bij de grotere villa’s vaak gebruikt wordt? Inbrekers houden niet van grind. Je kan namelijk niet stil over grind heen lopen. Grind verraadt altijd dat er iemand aankomt. 

Dus naast dat het zorgt voor een mooi pad of oprit, houdt het ook nog eens inbrekers buiten de deur. 

Terras van grind

Met grind kan je ook mooie afrasteringen maken. Je kan er duidelijke kaders meemaken. Ideaal dus om een terras aan te leggen met grind stenen. 

Mocht je een terras willen aanleggen van grind houdt dan wel de volgende punten in de gaten: 

  • Zorg voor een vlakke bodem. Bedek deze met worteldoek en eventuele grindmatten om de stenen op hun plek te houden. 
  • Geef het terras duidelijke randen door gebruik te maken van een kantopsluiting

Als het terras veel gebruikt wordt kan het zo zijn dat je in de loop der tijd de stenen iets aan moet vullen. 

Het grote voordeel van grind is dat je ook een ruime keuze hebt aan diverse soorten. Voor elke soort tuinstijl is er wel een juiste kleur of melange te vinden. Of je nu een landelijke tuin of een moderne tuin hebt. Er is altijd een grindsoort die er bij past. Een grindsoort die er voor zorgt dat jij jarenlang kan genieten van je tuin, zonder dat je al te veel onderhoud hoeft te plegen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *