gordijnroede

Gordijnen ophangen: kies jij voor een gordijnroede of voor een gordijnrails?

Wanneer je nieuwe gordijnen gaat aanschaffen kun je deze op twee manieren bevestigen. Je hebt hierbij de keuze uit een gordijnrails of gordijnroedes. De keuze die je hierin maakt is afhankelijk van een aantal factoren. Wat vind je mooi? Wat vind je praktisch, en wat past het beste binnen jouw budget. In dit artikelen gaan we dieper in op beide mogelijkheden en zetten we de voor- en nadelen van beide opties voor jou op een rij.

Gordijnroedes
Een gordijnroede is een ronde buis of stang die door middel van wandsteunen of plafondsteunen vastgezet kan worden aan het plafond of aan de muur. Gordijnroedes worden gebruikt om gordijnen op te hangen aan ringen. Je hangt de ringen aan de roede en vervolgens wordt aan de ringen het gordijn bevestigd. Het gebruik van een gordijnroede wordt vaak gezien als een klassieke manier van het ophangen van gordijnen. Door te kiezen voor een mooie en dikke roede kun je een gordijnroede onderdeel maken van jouw interieur.

De voordelen van het gebruik van een gordijnroede zijn:

–        Ze zijn eenvoudig online te bestellen.

–        Het is een echte eyecatcher in jouw interieur.

–        Je kunt de kleur van de roede afstemmen op de kleur van jouw gordijnen of interieur.

–        Je kunt zelf kiezen uit verschillende soorten eindknoppen en steunen.

De nadelen van een gordijnroede zijn:

–        Er blijft altijd licht naar binnen schijnen doordat je een gordijnroede niet strak tegen het plafond bevestigd.

–        Hoe langer de gordijnroede, hoe meer steun je nodig hebt om dat roede te bevestigen. Hierdoor kun je het gordijn moeilijker verschuiven. 

–        De kosten voor een roede liggen over het algemeen hoger dan de kosten voor een rails.

Gordijnrails
Een gordijnrails wordt tegen het plafond bevestigd. In tegenstelling tot een gordijnroede is een gordijnrails heel minimalistisch. Het valt niet zoveel op en je kunt de rails ook prima verbergen door middel van een kroonlijst.

De voordelen van het gebruik van een gordijnrails zijn:

–        De gordijnen hangen strak tegen het plafond aan, waardoor je de ruimte helemaal donker kunt maken.

–        Je kunt een gordijnrails zowel tegen het plafond als tegen de muur bevestigen.

–        Wanneer je een gordijn koopt met een enkele of dubbele plooi is de gordijnrails volledig onzichtbaar wanneer de gordijnen gesloten zijn. Wanneer jij je gordijnen onopvallend op wil hangen dan is een gordijnrails de beste keuze.

–        Je kunt meerdere gordijnen strak naast elkaar hangen met een rails. Zo  kun je bijvoorbeeld een vitrage en een gordijn naast elkaar hangen.

–        Je kunt eenvoudig bochten maken met een rails door het gebruik van een speciaal koppelstuk.

De nadelen van een gordijnrails zijn:

–        Wanneer een gordijnrails niet goed gemonteerd is kan het voorkomen dat het gordijn niet soepel door de rails glijdt.

–        Een gordijnrails kun je het beste laten opmeten en bevestigen door een professionals omdat dit vaak in lastige hoekjes moet gebeuren. Dat brengt extra kosten met zich mee.

Wat het beste bij jou en jouw woning past heeft dus voornamelijk te maken met smaak. Wil jij dat het ophangsysteem van jouw gordijnen echt onderdeel is van jouw interieur? Dan kun je het beste kiezen voor een roede. Ga je liever voor onopvallend? Dan is de gordijnrails de beste keuze. 

Foto door Max Vakhtbovych

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *