Gezonde lucht in huis

Een gezonde leefomgeving staat bij iedereen hoog in het vaandel. We letten op onze voeding, sporten en ook in onze woning zorgen we voor een optimaal leefcomfort. De techniek van tegenwoordig maakt heel erg veel mogelijk. Zo zijn de eisen voor nieuwbouwwoningen hoog en erg gericht op duurzaamheid. Heb je echter al een iets oudere woning dan kan je “last’ hebben van de gevolgen van deze hedendaagse technieken. 

Dubbel glas of kunststof kozijnen. 

Is je woning gebouwd voor 1985 en heb je verbeteringen aangebracht dan kan dit consequenties hebben voor je binnenklimaat. Het aanbrengen van dubbel glas of kunststof kozijnen kunnen er voor zorgen dat de ruimte minder geventileerd worden. Hierdoor kan er vocht in je woning blijven. En teveel vocht in je woning is slecht voor je gezondheid. Daarbij kan er bij teveel vocht in je woning schimmel ontstaan. 

Oplossingen

Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om dit op te lossen. Je kan namelijk een mechanische ventilatie installeren, welke het teveel aan vocht afvoert en frisse lucht aanvoert. 

Mechanische ventilatie is een afzuigsysteem dat het hele huis lucht afvoert. Bij mechanische ventilatie wordt de lucht in huis ververst door lucht uit het huis af te zuigen. Door ventilatieroosters in kozijnen en deuren stroomt verse buitenlucht binnen. 

Deze manier van constante luchtverversing werkt vele malen beter dan te luchten door een paar ramen tegenover elkaar open te zetten. Natuurlijk is het heerlijk om ‘s ochtends de slaapkamer te luchten, maar het effect van luchten is na 30 minuten verdwenen. Daarnaast is als de kachel aan staat het warmteverlies natuurlijk enorm.

Aanpassingen mechanische ventilatie

Er zijn vrij eenvoudig aanpassingen te maken aan een standaard afzuigsysteem, die het comfort in huis kunnen verbeteren. De luchtroosters in kozijnen moeten voor de ventilatie altijd open staan. Nu komt het vaak voor dat in de herfst -en wintermaanden, ventilatieroosters dicht gezet worden, omdat het zo koud wordt in huis. Dit is te ondervangen door winddrukgeregelde roosters aan te brengen. Deze roosters laten minder of geen lucht door als er wind op staat. zo hoef je nooit extra bij te stoken bij een najaarsstorm.

Niet elke ruimte heeft altijd dezelfde afzuiging nodig. De badkamer, hal of het toilet kunnen soms wel wat meer gebruiken dan de woonkamer. Een kwestie van de regelknop om stand 3 zetten, maar het kan ook automatisch. Door je ventilatiesysteem vraaggestuurd te maken laat je het systeem door middel van CO2 -en luchtvochtigheidsmeters per ruimte bepalen hoeveel lucht er moet worden afgevoerd.

Warmte Terug Win unit

Een WTW unit is een systeem waarbij vervuilde lucht uit huis wordt afgevoerd en schone lucht van buiten weer aangevoerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van warmteterugwinning.

De WTW unit zuigt dus lucht van buiten aan. Deze lucht wordt gefilterd, waardoor kleine stofdeeltjes uit de buitenlucht wordt gehaald. Tegelijkertijd zuigt de unit “vervuilde” lucht van binnen af. Deze lucht is in de winter natuurlijk warmer dan buitenlucht en de unit zorgt er dan voor dat verse buitenlucht wordt verwarmd door de warme binnenlucht. Door warme lucht in het huis te blazen, bespaar je op de stookkosten.

Andersom werkt het systeem ook. In de zomer is de buitenlucht warmer dan binnen. (mits je zonwering gebruikt en ramen en deuren dicht laat) De WTW unit gebruikt de binnenlucht dan weer om de buitenlucht te koelen. Zo is mogelijk het gebruik van een extra ventilator in huis overbodig. Wil je echt gekoelde lucht in huis, dan is een uitbreiding met een WTW koeler mogelijk.

Naast het creëren van een betere leefomgeving met mechanische ventilatie zorgt een goed ventilatiesysteem ook voor een besparing op uw energierekening. 

Een goed werkend systeem zorgt voor schone, droge lucht in huis. Droge lucht is makkelijker te verwarmen en kost dus minder energie. Door een WTW unit te plaatsen kan de energiebesparing alleen maar verder oplopen.

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *