Geïnspireerd het museum uit

Geïnspireerd het museum uit

Onze korte trip naar Denemarken had twee doelen: de een zou een marathon lopen (maar raakte geblesseerd in de aanloop) en de ander wide een rustige break tussen twee banen in. Ons geluk is dat heel Denemarken, winkels en musea, vrij is vanaf de donderdag voor Pasen tot en met Paasmaandag. Wat een heerlijke rust levert dat op!

Op Goede Vrijdag rijden we vanuit Aalborg, binnendoor naar de Noordzeekust. Turend naar bordjes die verwijzen naar bezienswaardigheden en mooie uitzichten. We kwamen terecht bij Aggersborg, de oudste Vikingsburcht van Denemarken. We liepen over de wallen en keken in het kleine, onbemande museum.

Is dat niet bijzonder? Een museum zonder personeel, met de deur gewoon open en binnen was het schoon en heel. Of misschien is het bijzonder dat ik me daar zo over verwonder.

In het museum keek ik naar de inrichting. De robuustheid en eenvoud van de drie dimensionale beelden. De uitleg is sprookjesvorm voor de kinderen en in feiten voor ons. Het gebruik van de kleuren en de verlichting.

In musea zoek ik naar inspiratie voor thuis. Niet in de kunst die te zien is of het verhaal wat ik leer. Ik vind de inspiratie in de ruimte daar omheen. In het kleurgebruik en in de werking van de ruimte voor de beleving van het schilderij. Heb je weleens het gevoel gehad dat je veel verder van die mooie foto af zou willen staan, maar al tegen een beeld aanliep? Of dat een sculptuur nog mooier zou zijn tegen een achtergrond in een andere kleur? Precies!

Het kleine museum Aggersborg heeft muren en deuren in de kleuren van de woningen in de burcht. De 3D beelden bestaat uit beschilderde houten platen die voor elkaar zijn geplaatst, uitgelicht met simpele spots. In het midden van de kamer staat een boomstam in delen, van groot tot aan een plank. Met het bijbehorende gereedschap. Eenvoudig, maar doeltreffend voor deze locatie.

De afgelopen jaren verraste musea in eigen land met hun inrichting. Het Noordbrabants Museum stalde nieuw Nederlands design uit tegen een gekleurde achtergrond op een witte muur. Ieder voorwerp kreeg zijn eigen kleur. Ieder verhaal op die manier een podium. Het fotomuseum in Den Haag had precies de juiste kleur grijs op de muren voor de zwart-wit foto’s van Anton Corbijn. Omdat grijs geen grijs is en zwart-wit foto’s niet uit twee kleuren bestaan, heeft de kleur op de muur invloed op de intensiteit van de foto. Het Stedelijk zette precies het juiste licht op bewegende kunstwerken waardoor de vertoningen op de muur een kunstwerk werden.

Thuis kies is mijn posters bij de kleur op de muur. Verf ik een kader op de muur om een voorwerp te benadrukken. Ik speel met mijn verlichting om het mooiste van dat moment (het wisselt nogal) precies goed te belichten. Als ik een interieur advies geef, kijk ik naar de geschiedenis van het huis en de omgeving. Maar ik ga ook op zoek naar dat ene detail dat de woning bijzonder maakt. Daar gaat de spotlight op.

Kijk de volgende keer in een museum dus eens goed naar de kleuren, de verlichting en de ruimte. Wat neem je mee naar huis? Ik ben benieuwd.

Had je verwacht dat dit zou gaan over Deens Design? Sorry. Volgende keer weer 😉

EVELINE MOS

INTERIEURONTWERP

THEJOYOFCOMINGHOME.COM

IMG_7101

Foto 30-10-15 17 43 34

11030786_763370720449338_5040487929349403663_o

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *