houten trapleuning

Enkele tips voor de aanschaf en montage van een houten trapleuning

Een houten trapleuning, gemaakt van een boomstam, direct uit de natuur. Dat klinkt als een echte eyecatcher in jouw huis. Het maakt jouw mooie trap helemaal af. Door de natuurlijke vorm en houtstructuur heb je een uniek product in huis. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf en montage van een trapleuning van hout? We zetten het voor je op een rijtje.

Hoe wordt een houten trapleuning gemaakt?

Laten we bij het begin beginnen. Houten trapleuningen worden gemaakt van natuurlijk, onbehandeld hout. De boomstam wordt eerst goed gedroogd. Hout moet namelijk eerst drogen om te voorkomen dat het gaat trekken of krimpen. Vervolgens wordt het geschuurd, gereinigd en daarna bewerkt. Het resultaat is een prachtige, robuust afgewerkte trapleuning van hout.

Trapleuning hout: kleur, lengte en vorm 

  1. Bepaal de kleur van jouw houten trapleuning

Je kunt een houten trapleuning laten behandelen met een olie. Hierdoor is de trapleuning meteen goed beschermd. Met een kleurloze olie of beits behoudt de natuurlijke trapleuning zijn originele look. Maar je kunt ook kiezen uit andere kleuren zoals zwart, whitewash, grijs of eiken. 

  1. Bepaal de lengte van jouw houten trapleuning

Hoe bepaal je eigenlijk de lengte van een trapleuning? Het makkelijkste is om de maten van je huidige trapleuning te gebruiken. Heb je op dit moment geen trapleuning? Dan kun je het beste evenredig met de trap meten. Wil je meerdere trapleuningen achter elkaar plaatsen, dan is het advies om ongeveer 10 cm tussen de leuningen te laten. Dit geeft het mooiste effect.

  1. Bepaal de vorm van jouw houten trapleuning

Iedere trapleuning van hout heeft een eigen, natuurlijke vorm en houtstructuur. Wel kun je zelf bepalen of je een trapleuning wilt met of zonder natuurlijke kronkels in de stam. Kies je voor een trapleuning met kronkels dan leg je nog meer de nadruk op het natuurlijke karakter. Een rechte boomstam trapleuning geeft een strakke uitstraling. Maar let op: een boomstam trapleuning heeft altijd een natuurlijke look en is nooit helemaal recht. 

Trapleuning hout: montage

De houten trapleuning is eenvoudig te monteren door middel van trapbeugels. Deze trapbeugels zijn doorgaans verkrijgbaar in RVS of in een zwarte kleur. Je kunt kiezen voor beugels met schroefgaatjes voor bevestiging op een houten plank of voor beugels met een bevestigingsschroef voor bevestiging tegen een muur. 

Trapleuning hout kopen? Hopelijk heb je een goed beeld gekregen van de verschillende mogelijkheden. Heb je nog vragen? Je kunt altijd een afspraak maken in een showroom. Misschien heb jij binnenkort een trapleuning van hout die perfect aansluit op de stijl van jouw trap en de rest van het interieur!

Foto door cottonbro via Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.