energie besparen

Energie besparen: handige info om je daarmee te helpen

Nederlandse huishoudens zorgen voor een kwart van de uitstoot van broeikasgassen in het land. Overschakelen naar andere soorten energie is een geweldige manier om de ecologische impact van jouw eigen huis te verminderen.

Zelfs als je al naar een andere leverancier wilt overstappen, kun je nog meer helpen door de hoeveelheid energie die je thuis gebruikt te verminderen. Het is niet alleen beter voor de planeet, maar het zal ook helpen jouw maandelijkse energierekeningen te verlagen.

Om je op weg te helpen, vind je hieronder een aantal tips om bij jou thuis elektriciteit te besparen:

1: Installeer slimme schakelaars

Er zijn er heel veel verschillende modellen beschikbaar tegenwoordig. Van eenvoudige tijdschakelaars tot schakelaars die op afstand bediend kunnen worden met je smartphone of via stemgebruik. Dit maakt het veel makkelijker om ervoor te zorgen dat jouw elektronica niet op stand-by blijft staan.

2: Zet het uit met de schakelaar

Elektronica op stand-by laten staan betekent dat er nog steeds elektriciteit wordt gebruikt, zodat ze op elk moment kunnen worden aangezet. Door de stekker van deze apparaten uit de muur te halen, voorkom je dat dit gebeurt. Je kunt hiervoor zelfs een slimme schakelaar gebruiken, zoals hierboven vermeld. Dit geldt dus ook voor bepaalde lampen.

3: Wees efficiënt bij het koken

Gebruik deksels wanneer je met pannen kookt op het fornuis en zorg ervoor dat je de juiste pan op de juiste ring gebruikt. Dit kan een enorm verschil maken in gasverbruik, de kooktijd versnellen en veel minder energie verbruiken. Een andere goede tip is om de hele oven te gebruiken als je kookt, zodat de energie die wordt gebruikt om de oven op te warmen niet wordt verspild.

4: Was je kleding op een lagere temperatuur

De meeste was kun je op de meest lage temperatuur wassen en nog steeds dezelfde schone
resultaten krijgen. Dit zal helpen om jouw elektriciteitsverbruik te verminderen omdat jouw wasmachine het water niet op de meest hoge temperatuur hoeft te verwarmen. Probeer ook alleen de wasmachine in de nacht aan te zetten. De kosten voor elektriciteitsgebruik in de nacht zijn aanzienlijk minder dan overdag. Als de was klaar is, kun je ook in plaats van de droger te gebruiken de kleding buiten laten drogen.

5: Genereer jouw eigen elektriciteit

Als je echt serieus bent over het besparen van elektriciteit in jouw huis, dan is investeren in zonnepanelen of andere hernieuwbare technologie een geweldige manier om dit te doen. Het zal een paar jaar duren voordat je deze investering hebt terugverdiend, maar je zult meteen geld besparen op je elektriciteitsrekening omdat je de elektriciteit die je opwekt kunt gebruiken in plaats van die van het elektriciteitsnet te halen.

6: Zet de verwarming iets lager

Hoewel het niet strikt elektriciteitsbesparend is, aangezien de meeste huizen in het Nederland op  gas verwarmd worden, kan het instellen van jouw thermostaat (slechts één graad lager) aanzienlijke besparingen opleveren op jouw energierekening, voor zowel de lange als korte termijn.

7: Overstappen naar nieuwe energieleverancier

Het ligt misschien voor de hand, maar overstappen naar een nieuwe leverancier kan veel schelen in de kosten. Zij geven je namelijk naast een goede deal ook tips voor een spoedaanvraag van energie om snel te weten te komen hoe je het beste kunt besparen op jouw energiekosten.

Foto door Taryn Elliott via Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *