bidstoel

Een tweede leven

Soms kom je dingen tegen die zó goed bij je interieur passen, dat je ze niet kunt laten staan. Ik laat je in dit artikel zien hoe je gebruikte spullen kunt opknappen en een tweede leven kunt geven.

Mijn huis dateert uit de jaren ’20 en heeft van oorsprong een echte voorkamer, de zogenoemde pronkkamer. Een voorkamer werd niet als woonkamer gebruikt, maar als mooie kamer, waar men ’s zondags zat en waar men bezoek ontving. Vaak stonden daar dan ook de mooiste meubels en siervoorwerpen. Ook al is dit in de loop der jaren onderdeel geworden van mijn woonkamer, het heeft nu een extra apart sfeertje gekregen door iets wat ik laatst op de kop tikte. Een bidstoel.

Het opknapproces

De bidstoel was absoluut niet mooi toen ik hem kocht, maar ik zag direct potentie. Super apart! Ik sleepte het ding mee naar huis, het was echt een koopje. De bidstoel die ik heb is afkomstig uit een Katholieke kerk in de buurt van Brussel. Ik heb hem eerst goed schoongemaakt en de zitting eruit gehaald. Vervolgens heb ik hem geschuurd, ik heb hiervoor speciaal schuurpapier gebruikt voor gelakt hout. Heel handig, de Gamma heeft allerlei doeleinden gewoon op de verpakking staan! Dus dan weet je zeker dat je het juiste gebruikt. Na veel schuren heb ik hem twee keer gelakt met een white wash beits. Hiervoor heb ik gewoon een binnenbeits gebruikt.

De zitting had een leren bekleding, deze was niet mooi maar zorgt wel voor veel stevigheid. Ik heb er daarom voor gekozen die te laten zitten en de zitting met een modernere stof te stofferen. De stof, een metertje is genoeg, heb ik bij IKEA gehaald. Met een nietpistool zet je dit heel makkelijk vast. Goed strak trekken!

Het stoeltje aankleden

Ik heb een klein boekje gekaft met inpakpapier wat past bij de rest van de kleuren, om het effect van een gebedsboekje te creëren. Aan het haakje wat eraan zat heb ik een zilvergrijze rozenkrans gehangen. Ergens bij een schuurverkoop vond ik nog het perfecte kruis voor de finishing touch: klaar was mijn unieke interieur-eyecatcher!

Door: Mariska Vermeulen / mariskav87.wordpress.com Twitter: @mariskav87

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *