een schone keuken

Een schone keuken

Zoals jullie al eerder hebben kunnen lezen hebben wij sinds kort een nieuwe keuken. Een keuken waar we echt trots op zijn. Toen wij hier 2 jaar geleden kwamen wonen zag de keuken er op het 1e gezicht heel erg goed uit. Maar sinds begin dit jaar begonnen sommige apparaten toch mankementen te vertonen. En toen de vaatwasser begon te lekken was dat letterlijk de druppel. Daarbij, toen we dit huis kochten, hadden we al meteen de intentie om van koken op gas over te gaan op koken op inductie. Dat is ook de reden waarom we zonnepanelen hebben laten plaatsen. Deze wens konden we nu mooi samen laten gaan met een compleet nieuwe keuken. 

Schoonmaken van de keuken

Door het plaatsen van de keuken konden we ruim twee weken niet koken. Dat lijkt heerlijk, 2 weken makkelijk eten. Maar het verveelt snel. Zelfs onze kinderen begonnen na een week toch al een beetje te mopperen. Dus toen de keuken geïnstalleerd was wisten we niet hoe snel we alle apparatuur moesten gaan gebruiken. Heerlijk weer een goede maaltijd maken. Bij het ontwerpen van de keuken is rekening gehouden met onze gezinssituatie. Twee volwassenen en 4 (puber) kinderen. Er is dus veel opbergruimte zoals lades voor een goede broodtrommel, een kast voor onze kookboeken en een kast vol met glaswerk.

Met zo’n groot gezin wordt dus met veel pannen gekookt. Vandaar ook het besluit om te kiezen voor een inductieplaat met flexibele kookzones en een stoomoven. Groenten en aardappels kunnen dan worden bereid in de oven en op de kookplaat kunnen bijvoorbeeld 2 grote koekenpannen voor het vlees. 

Deze manier van koken was een beetje wennen voor ons. Niet alleen het anders bereiden, inductie kookt toch echt anders dan gas, maar ook het schoonmaken van de keuken. Zo komt er veel stoom vrij in een stoomoven. Dit betekend na het koken dat er veel water in de ligt. Als je daarna broodjes gaat bakken heb je iets sneller kans op aanbakken. Zaak dus om deze goed schoon te houden. En niet alleen de oven, ook de inductieplaat maak je anders schoon dan een gaskookplaat. 

Voorheen gebruikte we Dasty van de Wibra. Dit is echter een best agressieve vetverwijderaar die je niet op een inductieplaat kan gebruiken. Bij de gaskookplaat was dat soms wel nodig want het schoonmaken van de gaskookplaat was niet een favoriet klusje. Ook onze dagelijkse spray van Method kon ook niet gebruikt worden. Deze maakt de plaat toch niet echt goed schoon. We moesten dus op zoek naar een goede spray en slaagde met de HG kookplaat reiniger. Deze verwijdert het vet en de kook aanslag. Daarbij moet ik zeggen dat het schoonmaken van een inductiekookplaat toch een stuk makkelijker gaat dan een gaskookplaat. Je hoeft niets weg te halen. Even sprayen, doekje eroverheen en je bent klaar. Het schoonmaken van de keuken wordt zo wel een stuk leuker. 

We ontdekte dat HG ook een schoonmaakspray voor de oven heeft. Deze hebben we ook aangeschaft. Ook deze werkt erg makkelijk. Je sprayt op het vuil, laat het inwerken en maak het met een nat doekje weer schoon. 

Kortom we zijn erg blij met onze nieuwe keuken. Zeker nu we ontdekt hebben hoe we hem goed schoon kunnen houden. Het is elke dag weer een feest om in deze mooie schone keuken te mogen koken. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.