Een nieuwe keuken kopen? Maak er een cadeau van voor jezelf!

Ik kom regelmatig voorstellen of ontwerpen tegen waar mijn tenen van omkrullen. In deze blog wil ik ingaan op de keuken. Allereerst 2 voorbeelden van schandalig verkeerd advies van keukeninrichters:

Voorbeeld 1: de klant was helemaal enthousiast over de vaatwasser op hoogte want dan hoefde je nóóit meer te bukken. Dat klinkt toch goed? Behalve…. als je een paar meter vanaf je aanrecht/koken/snijgedeelte moet oversteken in de keuken met al die vieze potten en pannen in je hand. Ok je hoeft niet te bukken, maar je mag daarna een paar meter vloer dweilen. Slecht advies dus. Een keuken hoort praktisch te zijn en rekening te houden met wat je waar doet in de ruimte om dit soort blunders te voorkomen.

Voorbeeld 2: Een nieuw huis heeft een gigantische ruimte voor de eetkeuken. De klant wil een eiland en een rij kasten tegen de wand. Prima! Maar hoe pijnlijk om te merken dat het eiland maar 80 cm van de kastenwand af staat. Dit moet MINIMAAL 1,20 m zijn. Een kast deurtje is bijv. 60 cm, dat draait open dan hou je nog 60 cm over om te staan en lopen. Bij 80 cm ruimte kun je dus niet eens voor je kast staan. Er is dan maar 20 cm over. Dit is echt schandalig advies. Maar de keuken is zo wel gerealiseerd.

Ik ben om de tafel gaan zitten met Toine Kolsters van Toss Design in Gemert (www.Tossdesign.nl) en samen hebben we gesproken over wat een keuken ‘goed’ maakt. Toss Design staat voor designkeukens met oog voor detail en gebruiksgemak.

toss keuken

Toine: ‘Een keuken mooi maken? Dat kan iedereen, en ook een keuken verkopen – of beter doorschuiven van apparatuur en standaard kasten.(voorbeeld 1) Maar daar gaat het niet om. Het gaat om het goede en fijne gevoel dat je krijgt bij je nieuwe keuken. Denk vooraf goed na over alles wat je mogelijk wilt en bespreek alles. Want eenmaal aangelegd, is er geen weg meer terug. Dus laat je in het adviesgesprek verwarren, laat je overladen worden met informatie. Dat je niet meer weet wat je allemaal gehoord hebt. Het belangrijkste voor jou,  dat onthoud je. Maar beslis niet te snel, bespreek alle mogelijkheden en opties om – heel belangrijk – ergernissen te voorkomen!!!

Een nieuwe keuken is een cadeau voor jezelf. En als je je cadeau uitpakt, dan moet het kloppen! Dan moet het je blij maken.

Allereerst kijk en praat je dus over de indeling, de functionaliteit. Wat wil je allemaal waar doen? En is dat de handigste oplossing?

Daarna komen er een aantal beslissingen qua apparatuur

  1. MAGNETRON/OVEN OF EEN COMBI STOOMOVEN?

stoomoven

Toine is overtuigend! De magnetron verhit de moleculen van je eten, en maakt daarmee het eten kapot. Het koelt ook snel weer af.

De voordelen van een combi-stoomoven zijn enorm. Daar ben ik nu ook wel achter. Bakkers en in de horeca werken er niet voor niks al jaren mee. Dus het is niets nieuws, maar nog niet bij iedereen bekend. Je ontdooit/ verwarmt/ kookt met 100% stoom. Daarmee verander je niks aan de structuur van je  eten. Je kunt ook de oven gebruiken en daar 30% vocht aan toevoegen om die ‘natte’ cake van oma te kunnen bakken. Niks droogt uit. Bief kun je medium koken in de stoomoven bij 57 graden. Dan gooi je het bij wijze van spreken in de vriezer en later ontdooi je het weer met de stoomoven. En het smaakt nog even goed. Er is niks veranderd aan de structuur van het vlees. Maar….volg een cursus die je vaak kunt volgen hoe het werkt. Makkelijker kan het niet, maar als je niet weet hoe het werkt? Dan ga je hem niet gebruiken.

  1. MEER OVER DE AFZUIGKAP

We kennen allemaal de afzuigkap die voor je neus hangt, waar je soms je hoofd aan stoot. Het kan zeker nog aan een wand, maar niet hangend boven een kookeiland.  Als je weet dat vet ongeveer 1 meter mee omhoog gaat, dan gaat er dus relatief veel vet je afzuigkap in. (www.outlet4home.nl)

De 2e stap is de ingebouwde afzuigkap in je plafond. Het is een simpel rekensommetje. Je plafond is 260 cm hoog, je aanrecht 90 cm dan hou je dus een afstand van 170 cm over. Ook hier gaat vet maar 1 meter mee de hoogte in en valt dan weer naar beneden. Geen probleem dat veeg je van je kookplaat en aanrecht af. Maar realiseer je je ook dat als er iemand langs loopt deze vetdeeltjes mee gaan in de bewegende lucht! Je hebt dus een veel vettere omgeving. (www.schuurbiers.nl)

Stap 3 is de downdraft. Die staat achter de achterste 2 pitten en zuigt de dampen en vetten van de achterste pannen netjes af, maar de pannen op de voorste pitten staan hier te ver vandaan. Die dampen en vetten gaan gewoon recht omhoog en dus je ruimte in. Je kunt je deksels er schuin op leggen om het een beetje naar achteren te leiden, maar dat is zeker niet ideaal. Inbouwdiepte is ook hoog, de hele downdraft moet je kastje in zakken. (www.huisa.nl)

Kom ik bij stap 4, De Bora (Basics) een afzuigsysteem dat tussen je pitten in zit. Je hete lucht en vet stijgt met een snelheid van 1,5 m/sec. De Bora Basic zuigt met 4 m/sec Dus veel krachtiger. Er zijn online filmpjes te zien (www.youtube.com en zoek op Bora Basic) waar je het fantastische effect ziet. Je vangt hier 95% van je vetten op in een reservoir dat heel eenvoudig uitneembaar en afwasbaar is. Inbouwdiepte is max 16 cm, dus je kunt veel meer ruimte onderin gebruiken.

(www.bora.com). Fascinerend!

  1. GAS, KERAMISCH OF INDUCTIE?

Gas gaat verdwijnen of in ieder geval Nederlands gas. Mogelijk krijgen we het later uit het buitenland. We gaan er van uit dat gas wel blijft maar we zullen er waarschijnlijk meer voor moeten betalen. Rendement van koken op gas is ca 65%. Dus hou rekening hiermee.

Als we dan kijken naar keramisch, kost dit veel meer tijd om te koken. De hele plaat wordt heet ook als je een kleinere pan erop zet. Strooi je per ongeluk suiker buiten je pan dan brandt dit al gauw in. Vlekken kun je echt niet laten zitten want het brandt snel in. Het rendement? Ca 80%

Bij inductie is de pan het verwarmende element. Is je pan klein, verwarmt een klein deel, pak je een grote pan, verwarmt een groot deel. Het rendement is 95% . Inductie is dus de huidige standaard.

  1. INBOUW OF VRIJSTAAND KOFFIEAPPARAAT?

Eerst moet je weten dat een inbouwexemplaar het teerste apparaat is in je keuken en het meeste onderhoud vergt, en als eerste kapot gaat. Hieronder een lastig geval van lekkage in het kastje:

Is hij kapot dan moet je een heel nieuw apparaat kopen en dan krijg je te maken met het volgende probleem: ‘Is exact dezelfde nog wel te koop?’.Is jouw oude serie nog wel aan te schaffen?

Een eenvoudig rekensommetje maakt dat je eigenlijk altijd een vrijstaand koffieapparaat wilt:
Een inbouw koffieapparaat kost ca €2400,- Ga je naar een goede koffiezaak dan koop je voor zo’n €800,- een fantastisch vrijstaand apparaat. Gaat deze laatste kapot, dan koop je toch veel makkelijker een nieuwe. Bijna 3 keer kun je een losse machine aanschaffen vergeleken bij de prijs van het inbouw koffieapparaat. En je hoeft niet op zoek naar de lijn van je andere apparatuur die mogelijk niet meer verkrijgbaar is. Je koopt er gewoon één die je op dat moment mooi vindt.

Dus…laat je niet een keuken aansmeren, maar verdiep je in wat je wilt. Ben kritisch. Wordt het inderdaad dat cadeau dat je zo graag wilt hebben? Je hebt het voor een groot deel zelf in de hand. Blijf kritisch!

Tot in maart!

MARIE-JOSE SCHREIBERS


06 41 78 93 52  info@puurbinnen.nl

Bezoekadres:   Sonseweg 39  5681 BH  Best
Postadres:        Hortsedijk 65  5708 HB  Helmond

www.puurbinnen.nl

       

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *