Deuren toe aan een opfrisbeurt? Zo doe je dat helemaal zelf!

Er zijn veel klussen in huis die we vaak laten liggen, puur omdat het niet in ons opkomt om ze uit te voeren. Zo ook het opnieuw verven van buitendeuren. Heb je er ooit over nagedacht om deze een andere kleur te geven of op te frissen met een nieuw likje verf? Waarschijnlijk niet, omdat deze klus niet elk jaar gedaan hoeft te worden. Toch kan het zomaar zijn dat je nu naar je deuren kijkt en bij jezelf denkt dat deze best wat aandacht kunnen gebruiken. Geen zorgen, we nemen je graag stap voor stap mee in het proces hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Zorg voor alle benodigdheden zoals een elektrische schuurmachine

Wanneer je een klus als deze op de planning hebt staan, is het verstandig om alles direct in huis te halen. Je wilt natuurlijk niet halverwege de klus nog naar de bouwmarkt rennen. Maak een lijstje van alles wat je denkt nodig te hebben, van kwasten en grondverf tot aan een elektrische schuurmachine. Google de klus voor de zekerheid nog even om te checken of je alles op de lijst hebt staan voordat je in de auto stapt.

De voorbereiding

Nu je alle apparatuur en verfspullen in huis hebt, kun je starten met de voorbereiding. Ontvet het oppervlak en ga aan de slag met de schuurmachine. Zo zorg je ervoor dat het bovenste laagje eraf gehaald wordt en je hier een frisse en strakke laag verf overheen kunt schilderen. Misschien valt er nog het een en ander te repareren met wat kit.

De grondlaag en voorlak

Nu je houten deur teruggebracht is naar de basis kun je starten met een grondlaag, zodat je alle reparaties en schuurplekken netjes opvult. Vervolgens kan de voorlak eroverheen, wat ervoor zorgt dat de laag verf die je erna aanbrengt mooi en lang blijft zitten.

Het schilderwerk zelf

Pak de verf erbij en een goede kwast om de verf aan te brengen. Waarschijnlijk heb je aan één laag genoeg, aangezien de deur al eens eerder geverfd is. Als je een volledig nieuwe kleur gaat aanbrengen zal je misschien twee lagen verf nodig hebben voor een goede dekking. Voorkom verfdruppels en druipers, want deze blijf je zien. Kwalitatief goede kwasten voorkomen dit soort problemen, dus probeer hier niet op te besparen. Je kunt van te voren nog wat ‘how-to’ video’s opzoeken, mocht je zeker willen zijn van je verftechniek.

Foto door Ksenia Chernaya via Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *