De voor- en nadelen van gietvloeren

Bij het inrichten van een huis zou je niet gelijk denken aan een superglanzende vloer. Maar als je van designmeubelen houdt, waarom dan niet van designvloeren?  Gietvloeren worden vaak toegepast in winkels en kantoren, maar ook steeds vaker in woningen. De prijs van een gietvloer is nog steeds fors duurder dan het doorsnee laminaatje, maar een beetje stijlvol interieur zou het nodig kunnen hebben. Aan gietvloeren hangt nou eenmaal een prijskaartje en met de onderstaande vragen en bijbehorende antwoorden kan je zelf vaststellen of een gietvloer de prijs echt waard is. De antwoorden op de vragen en de bijbehorende conclusies zijn afkomstig van een bekende leverancier van gietvloeren, te vinden op www.g-vloeren.nl

Hoeveel kost een gietvloer eigenlijk per m2?
Gietvloeren worden geleverd tussen de € 35,- en € 150,- per m2. De nieuwste generatie polyurethaan vloeren (geschikt voor woningen) zitten daar ergens tussenin.

Kan ik ook een matte (niet-glanzende) gietvoer laten leggen?
Over gietvloeren komt standaard altijd een coating te liggen. Deze kan zowel in matte of glanzend worden geleverd. Dekkend of juist transparant. Ook bestaan er anti-slip coatings die de vloer extra ruwheid geven.

In wat voor kleuren worden gietvloeren toegepast?
Gietvloeren worden vaak in grijstinten toegepast, dit zijn dan ook vaak de goedkopere varianten omdat er niet veel pigment in de gietmassa hoeft te worden meegenomen. Men spreekt dan vaak van’ betonlook’ vloeren. Polyurethaan gietvloeren zijn echter in allerlei kleurstellingen te verkrijgen, ook in hele opvallende felle kleuren.

Wat zijn nou eigenlijk de voordelen ten opzichte van tegelwerk, laminaat of houten vloerdelen?
Een gietvloer bevindt zich echt in een andere categorie vloerafwerkingen. Bij toepassing van een watervaste coating is de vloer gelijk vloeistofdicht en dus ook toepasbaar in badkamers. Het belangrijkste voordeel van een gietvloer is de onderhoudsvriendelijkheid. Eén keer in de week afnemen met een doek of dweil en wat lauw water is voldoende.

Hoe groot zijn de risico’s op krassen in gietvloeren?
Elke leverancier van gietvloeren geeft als het goed is gelijk een gebruiksaanwijzing mee na oplevering van de vloer. Het risico op krasvorming is zeker aanwezig, vooral als er een extreem harde coating wordt toegepast. Vaak moet zwaar meubilair op vilt worden gezet en moet het inlopen van grind- of zanddeeltjes worden vermeden.  

Kan ik ook een gietvloer over een houten ondergrond laten leggen?
Gietvloeren zijn superdunne afwerkingen van hooguit een paar millimeter en dus is een zeer vlakke en stabiele ondergrond noodzakelijk. Het risico op scheurvorming moet altijd worden vermeden en houten ondervloeren “werken” nu eenmaal altijd afhankelijk van temperatuur- en vochtigheidscondities. Daarom wordt over een houten ondervloer vaak een nieuwe vloer aangelegd, een dragende strakke ondervloer, bijvoorbeeld een betonvloertje op een staalplaat. Zomaar een gietvloer aanleggen over wat houten delen is dus geen goed idee.

De bovenstaande antwoorden geven aan dat een gietvloer voordelen maar ook wat nadelen heeft. Het grootste pluspunt is de vlakheid en het gemak van het schoonhouden van de vloer, als belangrijkste nadelen kunnen de risico’s op krassen en natuurlijk de prijs per m2 voor het aanleggen van de vloer worden genoemd. De kwaliteit van de coating die op de gietvloer komt te liggen is erg belangrijk. Als je daarin investeert dan is het eerste nadeel redelijk snel af te dekken.

Dit artikel is geschreven door www.g-vloeren.nl. Er is geprobeerd de informatie zo neutraal en zo toegankelijk mogelijk weer te geven.

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *