minimalisme

Tierelantijntjes versus Minimalisme

Wist jij dat de zuilen in het Colosseum overbodig zijn? Kijkend naar de constructie hebben de staanders geen functie, omdat de bogen al draagkracht genoeg hebben. Men zegt dat de zuilen niet zijn geplaatst voor de zekerheid, maar omdat het mooi is.

Opsmuk dus. Of tierelantijntjes.  Of esthetiek.

In de geschiedenis van de architectuur zijn zuilen op meerdere manier en in meerdere tijden gebruikt. Om status aan te duiden of om terug te keren naar de welvaart van vroeger. Maar ook om gebouwen ouder te laten lijken, denk aan gebouwen in Berlijn die na de oorlog, maar met Romeinse zuilen, zijn gebouwd.

De architect en stedenbouwkundige Le Corbusier deed het tegenovergestelde. Hij vertelde dat hij naar een vliegtuig keek, dat rondjes vloog rond de Eiffeltoren, toen hij op het idee voor zijn kenmerkende stijl kwam. Een woning, of een woningcomplex, heeft een functie en functioneert het beste al het van alle onnodige fratsen is ontdaan. Zoals een vliegtuig niet zal vliegen als het vooral mooi moet zijn in plaats van functioneel. Wat niet betekent dat het in zijn eenvoud niet mooi mág zijn. Of luxe.

Deze twee stromingen zien we terug op interieurblogs zoals deze. Niet omdat we de kans hebben de buitenkant aan te passen, maar ons interieur verandert wel. We lezen over vaasjes, kaarsen en fotolijstjes die een mooie opstelling maken. Of over uitspattingen met verf en behang op de muur. In 2017 vertaald in de trend More is More, maar ook al jaren zichtbaar in de vitrinekast met kristallen beeldjes. Maar we lezen ook over Scandinavisch wonen en tiny living. De podcasts en boeken over minimalisme springen als paddenstoelen uit de grond.

Zelf ben ik aan het kantelen. Van alles wat ik mooi vind -omdat ik het nu kan betalen- naar alleen de dingen die ik echt graag wil -omdat ik de rust in huis zo nodig heb.

Waar sta jij? Heb je liever een zuilengalerij of is 1 waanzinnig schilderij voldoende?

Beelden: eigen foto’s uit Rome en Marseille

EVELINE MOS

INTERIEURONTWERP

THEJOYOFCOMINGHOME.COM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *