De juiste afwerking van je huis

De laatste tijd worden er hier in de regio veel oude huurhuizen verkocht. Woningen waar de woningbouwvereniging al tijden niets aan heeft gedaan. Woningen die zij verkopen om er gelukkig elders wel andere, maar vaak kleinere woningen van te bouwen. 

Tegenover ons is er vorig jaar ook één verkocht. En door de pandemie merkten we dat deze bewoners langer dan normaal deden over het opknappen van dit huis. Men begon voorbarig. Beneden werden een aantal muren weggehaald waardoor er een grote open ruimte ontstond. Er kwam een nieuwe pui in en de stukadoor kwam alles glad trekken. Wat echt een prachtig resultaat opleverde.

De verbouwing stagneerde daarna wel voor een lange tijd. Ten eerste om alles te laten drogen want deze mensen hadden er voor gekozen om alles te laten stucen. Maar vervolgens hadden de nieuwe buren te maken met een tekort aan bouwmaterialen.

Glad plafond

In onze woningen, gebouwd in de jaren ‘70, zien we veel plafonds met een naad. Dit zijn de beton delen die niet op elkaar aansluiten. De meeste mensen die nu een huis in onze wijk kopen kiezen er gelukkig wel voor om dit gelijk glad te laten stucen. Wij hebben dit ook laten doen en het maakt de ruimte een stuk moderner. 

Ook werk je hiermee meteen de structuurverf weg die bij de oudere woningen nog op het plafond zit. Tegenwoordig hebben we het liever glad. En zeker voor je plafond is dat fijn, want hoe meer structuur, hoe meer stof er aan je plafond blijft hangen. 

Als je er, zoals onze nieuwe buurtbewoners, voor kiest om de hele ruimte in 1 keer glad te laten stuken moet je wel even de tijd nemen om dit goed te laten drogen. Nu hadden deze bewoners ook nog de pech dat op het moment dat de stukadoor kwam de temperatuur drastisch daalde waardoor het langer duurde voordat men weer verder kon. 

De beste temperatuur namelijk om te stucen is tussen de 10 en 20 graden. Nu zijn we in deze tijden al lang blij als er een vakman langs wil komen, dus nemen we het voor lief dat sommige dingen meer tijd kosten.

Behangklaar is niet glad

Overigens is het niet alleen verstandig om een oudere woning zoals wij hebben glad af te werken. Ook een nieuwbouwwoning stucen is een goed idee. Ook hier zien je toch nog steeds een platen plafond. En in tegenstelling tot vroeger zijn de muren behangklaar.

Waarbij we vroeger een nieuwbouwwoning kregen opgeleverd met een bouwbehang op de wanden krijg je tegenwoordig behangklare wanden. Een behangklare muur kan je niet verven. Bij een behangklare muur zie je nog gaatjes. Dat wil je natuurlijk niet als jij je muur strak wil afwerken zonder behang. 

En die trend is er gelukkig nog steeds. Heel veel mensen kiezen voor een gestucte muur omdat ze geen behang willen. Ondanks het trendy behang van tegenwoordig zien we toch nog steeds dat mensen liever hun muren verven. Velen van ons kunnen ook niet goed behangen en verven kunnen we eigenlijk allemaal. 

Stucen daarentegen kunnen we beter aan een vakman overlaten. Zeker als je een basis wil hebben die jaren meegaat. Het lijkt misschien makkelijk, maar een muur echt goed glad maken is vakmanschap.

Door je interieur te starten met de juiste basis kan jij elke jaar weer de nieuwste trendkleur op de muur plaatsen. De gladde ondergrond zal dan elke keer weer zorgen voor een verbluffend resultaat. 

Foto van Zac Gudakov op Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *