De donkere houten vloer

Een vloer kiezen is vaak een lastige keuze. Een vloer is letterlijk de ondergrond voor de rest van je inrichting. Naast de keuze van welk materiaal de vloer moet zijn, is de kleur een moeilijke keuze. Vaak wordt gedacht dat een lichte vloer ruimte geeft, opgeruimder oogt en je huis van rust voorziet. Dat kan inderdaad zo zijn, maar hier wil ik een lans breken voor de donker houten vloer.

De houten vloer

Hout is misschien wel het oudste natuurproduct dat we kennen en wordt sinds de middeleeuwen ook als vloer gebruikt. In de 16e en 17e eeuw werden in landhuizen en paleizen stukjes hout in een voor het chateau eigen patroon op de vloer gelegd en de parketvloer was geboren. Sinds die tijd is de houten vloer niet meer weg te denken uit ons interieur. Dat komt vooral omdat het een natuurlijk product is die veel warmte, stijl en sfeer in huis brengt. Tegenwoordig is een houten vloer niet alleen meer weggelegd voor de aller rijksten en zijn de mogelijkheden eindeloos. Er zijn heel veel houtsoorten, behandeltechnieken, legpatronen en onderhoudsmethodes. Zelfs vloerverwarming voor de houten vloer is geen probleem!

houten vloeren kopen

Soorten hout

Er zijn inmiddels heel veel soorten hout die op de vloer kunnen worden gebruikt. Afgezien van de verschillen is de overeenkomst dat al het hout wat je hier kan kopen, voorzien is van het FSC- als PEFC-gecertificeerd keurmerk. Dat betekend dat de houtsoorten met een verantwoord bosbeheer zijn gekweekt. Het belangrijkste onderscheid in de soorten zijn de hardheid van het hout en de hoeveelheid noesten die het hout bevat. Zo heeft Eiken een grote hardheid en is vuren een stuk zachter. Vuren heeft alleen weer meer noesten. Voor een volledig overzicht van de soorten kan je op deze site kijken.

Een donkere vloer

Veel mensen twijfelen over de keuze voor een donkere houten vloer. De angst bestaat dat de ruimte kleiner of donkerder wordt dan met een lichte vloer. Dit hoeft alleen helemaal niet zo te zijn. Die angst is misschien wel ingebeeld door al die 17e de -eeuwse kastelen, waar prachtige vloeren in een nog al donkere ruimte liggen. Maar tegenwoordig zijn huizen vaak voorzien van grote raampartijen waar het daglicht ruimte heeft om de kamer te verlichten. In combinatie met de juiste kleuren van meubels, muren en accessoires is de donker houten vloer in elk modern, trendy, klassiek of landelijk interieur een prachtige blikvanger, ook in kleine ruimtes.

Een donkere vloer combineren

Er zijn heel veel mogelijkheden om een donkere vloer te combineren, voor elke stijl en inrichting. Ga je voor een strak interieur, denk aan combinaties van wit, grijs, glas, metaal of een mooie betonlook in combinatie met een zwarte eiken vloer. Wil je met een zwarte vloer een moderne slaapkamer? Ook dat kan. Kies dan voor een goede contrast kleur op de muur. Ga eens voor geel. Combineer dit met grijze kledingkasten, misschien een crème witte stoel en maak het af met zwart-wit kunst aan de muur. Wil je het wat warmer, kies een donker rode vloer, combineer dit met blauw of grijs en laat hout terugkomen in je interieur. Een mooi dressoir met een houtnerf, of betimmer de ombouw van de openhaard met houten schroten. Een natuurlijke inrichting kan je creëren door je donker houten vloer te combineren met een bloemen dessin, wol, vilt en een mooi kleed op de vloer.

Kortom, er is heel veel mogelijk. Pas wel op met pastel kleuren. Deze kleuren geven minder contrast en zullen niet zo goed uit de verf komen. Blijf ook accenten aangeven in een mooie contrasterende kleur. Precies die twee rode vaasjes in de zelfde kleur van het kussentje op de bank en je zit er warm bij met je donkere vloer.

Plinten

Het is een bijna standaard antwoord als je ergens komt waar een nieuwe vloer is gelegd “ja, de plinten moet ik nog doen”. Soms hoor je dat antwoord als iemand al meer dan 10 jaar in het huis woont. Maar ik wil je toch adviseren als je een nieuwe vloer kiest, je vloer meteen af te maken met plinten. Probeer wel van te voren na te denken wat je met de plinten wil. Er zijn ook hier weer verschillende keuzes die je kan maken. Ga voor plinten van de zelfde houtsoort en kleur van je vloer en ga voor rust en vergroot optisch je vloeroppervlakte. Of kies voor het zelfde effect met plinten geschilderd in de zelfde kleur als bijvoorbeeld de deur en je raamkozijn. Wil je meer statuur of hoogte in huis, kies dan hoge plinten en schilder ze juist in de kleur van de muren. Maar een duidelijke scheidingslijn kan ook mooi zijn. Schilder de muur donker grijs en hou de plinten wit. Bedenk ook dat plinten ideaal zijn om je bedrading achter weg te werken. Er zijn speciaal plinten met een kabelgootje aan de achterzijde.  

Vloerverwarming

Jazeker! Vloerverwarming is niet alleen weggelegd voor plavuizen vloeren, maar kan ook met een houten vloer. Hiervoor worden wel speciale houten vloeren gemaakt, voorzien van een onderlaag van triplex en een boven laag van bijvoorbeeld eiken. Zo wordt het natuurlijk werken van de vloer tegen gegaan. Toch kan zo’n vloer niet tegen al te veel temperatuur schommelingen. Het is aan te raden, als je vloerverwarming wil in combinatie met een houten vloer, je goed voor te laten lichten bij een specialist.

Voor meer informatie over houten vloeren of een showroom bij jou in de buurt Klik hier

Wooninspiratie donkere vloer:

zelf je houten vloer leggen

1 thought on “De donkere houten vloer

  1. Ik vind je blog over houten vloeren erg mooi geïllustreerd en inspirerend. Het huis dat ik onlangs betrok, heeft een vurenhouten vloer. Niet mijn ideaal, maar voorlopig kon het er mee door. Nu ik echter thuis moet werken vanwege de corona-crisis, treden er in versneld tempo beschadigingen van de bureaustoelwieltjes op. Ik heb er nu een tapijt overheen gelegd, maar ik ben toch op zoek naar een wat permanenter en duurzamere oplossing voor de vloer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *