domotica inrichten van je huis

De domotica inrichten van je woning

Domotica wordt alsmaar populairder. Waar we in het verleden nog niet eens wisten wat het was, gaat nu jan alleman en iedereen daaromheen ermee aan de haal. Domotica is het inzetten van slimme toepassingen en apparaten om jouw huis nóg comfortabeler te maken. Maar wat is domotica? Denk aan automatiseringen, informatievoorzieningen en meer controle door draadloze bedieningen. Maar, hoe kun je nu het beste de domotica inrichten van je woning? In deze blog gaan we je daar meer over vertellen, dus lees snel verder!

Wat vindt je belangrijk?

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden met domotica. Jouw hele huis in één keer volstoppen met alle mogelijkheden die domotica biedt is zeer kostbaar. Het kiezen voor bijvoorbeeld het beste schakelmateriaal kan soms wat veel kosten. Dit terwijl er al volledige oplossingen voor je zijn. Je kunt daarom beter beginnen met hetgeen je echt belangrijk vindt. Doe dat op basis van de drie volgende peilers, die in elkaar overvloeien maar toch op zichzelf staan.

1. Veiligheid

Een van de manieren waarop domotica uitblinkt is op het gebied van veiligheid. Een slim beveiligingssysteem dat zelf de politie belt én jou videobeelden doorstuurt op je telefoon wanneer er iets aan de hand is, of een deurslot dat zichzelf na een bepaalde tijd automatisch op slot zet zodat je dit nooit meer kunt vergeten.

2. Comfort

Gemak dient de mens! Met domotica die zich focust op comfort kun je bijvoorbeeld verlichting, verwarming en de raambekleding automatiseren of vanaf de bank besturen. Het is zelfs mogelijk om een warm bad vol te laten lopen terwijl je nog in de auto naar huis zit, zodat je er bij thuiskomst meteen in kunt gaan zitten.

3. Besparen

De slimme oplossingen die domotica biedt maakt het gemakkelijk om energie te besparen. Dit is goed voor het milieu én je portemonnee. Denk aan verlichting die zichzelf uitschakelt, een thermostaat die rekening houdt met jouw leefpatroon en een kraan die geen druppel water meer verspilt.

Klein beginnen

Aan de slag gaan met domotica kan een flinke klus zijn. Begin dus klein, op het gebied dat jou het meeste aanspreekt. Vindt je veiligheid belangrijk? Begin dan bijvoorbeeld met een videodeurbel!

Alles van één

Wanneer je niet alles in één keer gaat doorvoeren in je huis, zorg dan wel dat je alles van één merk kiest. Of op zijn minst dat de merken die je kiest ook met elkaar overweg kunnen. Zo weet je zeker dat eerder geïnstalleerde domotica zijn nut niet verliest wanneer je jouw systeem gaat uitbreiden.

Bedraad netwerk met draadloze bediening

De beste domotica werkt met een bedraad netwerk en een draadloze bediening. De draadloze bediening maakt het voor jou extra makkelijk om de functies te gebruiken, waar je ook bent. De bedrading van het systeem zelf zorgt er daarbij voor dat jouw commando’s snel en soepel worden uitgevoerd. Dit is betrouwbaarder dan draadloos en levert jou dus op de lange termijn meer voordeel op.

Aan de slag met domotica

Weet je het allemaal nog niet zeker? Ga dan eens een kijkje nemen in een voorbeeldwoning of showroom, om je te laten inspireren door de mogelijkheden. Veel plezier met domotica!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *