Cv vervangen

Technician servicing the gas boiler for hot water and heating

Cv vervangen? Hier moet je op letten

Als we jou vragen het belangrijkste elektrische apparaat in jouw woning te noemen, kom je vast en zeker niet met de cv-ketel op de proppen. Toch behoort een cv-ketel tot de belangrijkste apparaten in huis. Dit apparaat zorgt er immers voor dat het water verwarmd wordt. Hierdoor kun je onder meer warm douchen. Daarnaast is het apparaat verantwoordelijk voor het opwarmen van het water in de verwarmingsinstallatie. Ondanks dat de gemiddelde cv-ketel tegenwoordig een lange levensduur heeft, moet je het apparaat na ongeveer 15 jaar vervangen. Heb je dit nog nooit gedaan? Dan kun je hier waarschijnlijk wel wat hulp bij gebruiken. In deze tekst vertellen we jou waar je op moet letten bij het vervangen van jouw cv-ketel.

Is vervangen echt nodig?
Veel Nederlanders kijken niet op of om naar hun cv-ketel. Zij gaan ervan uit dat het apparaat gewoon zijn werk doet. In de meeste gevallen gebeurt dit ook. Toch kan het zijn dat jouw ketel het water niet meer verwarmt. Is dit bij jou het geval? Dan denk je mogelijk dat jouw cv-ketel aan vervanging toe is. Daarom begin je misschien direct wel een nieuwe te zoeken. Dat kan, maar je hoeft meestal niet direct een nieuwe cv-ketel te kopen.

Stroomt er geen warm water meer uit jouw kraan? Dan kan dit het gevolg zijn van een storing. Bij de moderne ketels wordt dit probleem vaak aangegeven op het display. Probeer een storing niet zelf te verhelpen, maar laat dit over aan een cv-ketel monteur. Hij weet namelijk precies wat het apparaat mankeert als hij er een blik op werpt. Hierdoor is een storing vaak binnen een handomdraai verholpen. Ga je zelf aan de slag? Dan wordt het probleem mogelijk alleen nog maar erger.

Koop de juiste ketel
Als er sprake is van een storing in jouw cv-ketel kan deze vaak nog verholpen worden. Toch is dit niet altijd het geval. Gebruik je al langer dan 15 jaar dezelfde ketel? Dan is deze mogelijk aan het einde van zijn latijn. De gemiddelde levensduur van een cv-ketel is namelijk 15 jaar. Wanneer een cv-ketel monteur er niet in slaagt het apparaat te repareren, zit er niets anders op dan een nieuwe kopen.

Ben je begonnen aan de zoektocht naar een nieuwe cv-ketel? Dan ontdek je snel genoeg dat er nogal wat keuze is. Hierdoor weet je mogelijk niet goed welke ketel voor jou het beste is. Veel mensen kiezen in dat geval lukraak een ketel uit. Dit kan goed uitpakken, maar het pakt ook regelmatig verkeerd uit. Zo kun je bijvoorbeeld een ketel met te weinig vermogen kopen. Heb je geen idee hoeveel vermogen het nieuwe apparaat moet hebben? Schakel dan een cv-ketel monteur in. Deze kan jou precies vertellen wat in jouw situatie de beste cv-ketel is.

Zelf vervangen of uitbesteden?
Heb je een nieuwe cv-ketel gekocht? Dan wordt het tijd om deze te vervangen. Sommige mensen gaan hier zelf mee aan de slag. Dit raden wij jou niet aan. Waarom niet? Omdat een cv-ketel vervangen een stuk complexer is dan bijvoorbeeld een cv bijvullen. Schakel daarom een cv-ketel monteur in voor deze klus. Ga je toch zelf aan de slag? Dan bestaat de kans dat je het apparaat verkeerd aansluit. In dat geval heb je straks alsnog geen warmt water. Hier hoef je niet bang voor te zijn als je het apparaat laat vervangen door een cv-ketel monteur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *