Cohousing: Trend of Herkansing?

Cohousing: Trend of Herkansing?

Grace Kim

Een half jaar geleden, in juni 2017, hield architecte Grace Kim haar TEDtalk over ‘cohousing’. Zij verteld daarin over het Deense concept van cohousing. Dit is een architectonische oplossing voor het verminderen van eenzaamheid in de stad en is in de jaren ’60 ontstaan. Door in een appartementencomplex ruimte te maken, of te plannen, voor een gemeenschappelijke binnentuin, speelzaal en dinerruimte ontstaan momenten waarop de bewoners elkaar tegenkomen. Door afspraken met elkaar te maken, zoals drie keer per week samen koken en dineren, kan dat nog verder vergroot worden.

Trend of herkansing?

Mevrouw Kim noemt cohousing een trend die overwaait vanuit Denemarken. Maar het is ook een terugkerende beweging, zoals bij veel trends. In de jaren ’60 werden meerdere initiatieven gelanceerd. Le Corbusier ontwierp Cité Radieuse in Marseille, waar zelfs een supermarkt en sportschool in het gebouw zijn. Hij breidde het principe uit door te stellen dat je het gebouw niet meer uit hoeft voor je dagelijkse beslommeringen, behalve je werk.

In Nederland

In Nederland noemen we het trouwens Centraal Wonen. Het eerste project werd eind jaren ‘6o uitgedacht en bijna 10 jaar later door de eerste bewoners betrokkken. De Wandelmeent in Hilversum heeft kleinere appartementen voor gezinnen en een gedeelde keuken en eetzaal, logeerkamers, speelzalen etc.

Inrichting

Als veel van de ruimtes die we normaliter tot onze eigen ruimtes rekenen, gemeenschappelijk zijn, moeten die ook anders worden ingericht. Het vraagt een minder persoonlijke, maar toch gezellige sfeer. Iedereen mag zich op zijn gemak voelen en er mag ruimte zijn voor alle dingen die de bewoners in de ruimte willen doen.

Mijn vraag aan jou

Hoe zou jij je eetkamer inrichten als het een gemeenschappelijke ruimte wordt? Hoe zorg jij dat er geen irritatie over en weer ontstaat?

Geschreven door EVELINE MOS

Afbeeldingen zijn afkomstige van 1. Visual Note TEDtalk, zelf gemaakt; 2 Berghut Oberholz, eigen foto; 3. Ergens in Italië, eigen foto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *