Bouwtekening steigerhout loungebank maken

Steigerhouten bank maken met deze bouwtekening steigerhout loungebank

Er zijn verschillende soorten hout waarmee je je eigen loungebank kan maken. Je kan kiezen voor hard hout of lariks hout maar de meeste kiezen toch voor steigerhout. Steigerhout is de afgelopen jaren erg populair geworden.

Steigerhout is een onbehandelde vurenhouten plank die zijn naam dankt aan het feit dat deze planken veel gebruikt worden in de bouw. Daar dienen ze als loopplanken op de steigers. Koop je gebruikt steigerhout dan heeft deze ook een grijze waas van de cementsluier. Als je nieuwe planken koopt is het hout gewoon blank.

Steigerhout kent vele voordelen:

 • Er kan zowel binnen als buiten meegewerkt worden.
 • Het is een hout waar iedereen makkelijk mee kan werken.
 • Het heeft geen hoge verwerkingsfactor. Je hoeft niet uren te schuren, te beitsen of te olieen voordat je mooi resultaat hebt.
 • Het hout is makkelijk te onderhouden. Zeker als je kiest voor gebruikt hout. Dit hout heeft al jaren buiten gelegen en kan dus wel tegen een stootje.
 • Als je kiest voor gebruikt hout heeft het hout nagenoeg geen werking meer. Het heeft al heel wat winters en zomers doorstaan dus zou in principe uitgewerkt moeten zijn.
 • Nog een voordeel van kiezen voor gebruik hout is het milieutechnische aspect. Door het steigerhout te gebruiken voor een bank recycle je de planken en zo hoeven er minder bomen gekapt te worden.
 • In verhouding met andere houtsoorten is steigerhout goedkoop in aanschaf.

Nadelen:

Het hout kent een paar nadelen maar deze wegen niet op tegen de voordelen.

 • Weersinvloeden hebben het hout zijn karakter gegeven maar kunnen ook kleurverschil veroorzaken. Dit geeft ook weer sfeer aan de bank maar als je liever een egale kleur wilt kan je beter kiezen voor nieuw steigerhout of eventueel voor een andere houtsoort gaan.
 • Naast de kleur is het hout ook niet perfect. Gebruikt steigerhout wordt natuurlijk gebruikt op de bouw. Daar is vast met regelmaat een hamer of ander zwaar materiaal op gevallen. Het hout kan dus butsen en deuken bevatten.
 • Het blijft hout dus er is kans op splinters.
 • Steigerhout is zwaar dus moeilijk te verplaatsen. Nu zal je een bank niet snel verplaatsen dus dit zou geen probleem geven.

Omdat steigerhout makkelijk is om mee te werken maken veel mensen zelf hun steigerhoutenmeubelen. In vele tuinen pronkt een prachtige zelfgemaakte steigerhoutenbank of steigerhoutenbloembakken. Ook is het hout tegenwoordig al bij alle bouwmarkten verkrijgbaar, Hornbach, Praxis, Gamma enz. verkopen het al. Als je creatief bent kan je zo zelf een bank maken, ben je wel handig maar werk je liever vanuit een tekening dan kan je gebruik maken van de tekeningen van Fred.

Meer info over de bouwtekeningen, klik hier

Een bank bouwen doe je in een weekend. Wil je nog meer voorbeelden zien of je zien hoe andere mensen hun bank stylen? Neem eens een kijkje op mijn pinterestbord: https://nl.pinterest.com/interieurinsp/bouwtekeningen/loungebank/

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *