OVER BEHANG; PRACHTIG & TRENDY

bla

retro behang

ehang

Behang is een decoratieve muurbedekking op een licht soort canvas of sterk papier’… Wist je dat behang vroeger is ontstaan om vochtplekken of scheuren te verdoezelen? Aan het einde van de 20e eeuw is de behangmarkt bijna helemaal verdwenen. De laatste jaren is motiefbehang juist weer erg populair en zie je het overal terug. Het is hip, trendy en het ideale middel om een volledig andere sfeer aan een ruimte te geven. Vaak heeft het ook een luxe uitstraling. Dus wij gebruiken het niet om vlekken en vochtplekken te verdoezelen maar juist om een sfeer neer te zetten: behang kan de eyecatcher van de ruimte zijn. Wat voorheen alleen in luxe hotels en grote luxe panden werd toegepast, kan nu, mag nu en wordt nu ook toegepast in een gezellige kleine tussenwoning.

En het allermooiste is? Ben je je behang beu dan is het zo vervangen.

Moest je vroeger baan voor baan op de behangtafel of languit op de vloer (in mijn geval) in de lijm zetten, tegenwoordig breng je de lijmlaag aan op de muur. En om te kunnen zien of je overal geweest bent , is er behanglijm met een roze kleurstof.  Die roze kleur zie je later niet meer terug. Dus hoe makkelijk is het tegenwoordig geworden!?

Als fanatieke ‘texer’ ben ik toch echt een heuse fan geworden van behang.

Weet je niet waar te beginnen?

Ga dan vooral eens kijken op Pinterest en via Google Afbeeldingen (zoekterm ‘behang’ of ‘wallpaper’)  en laat je inspireren. Of ga naar een goede lokale verf/interieurwinkel en blader eens door alle aanwezige stalenmappen. Prachtig!

Als je een beetje om je heen kijkt zie je op dit moment vooral de onderstaande categorieën terug.

  1. NATUUR

Typisch voor deze categorie is vaak het ‘blow-up’ effect. Dat wil zeggen dat je voorwerpen als het ware opblaast. Dit levert vaak prachtige kleurrijke indrukwekkende beelden op.

natuur behang

Rebelwalls

behang hout

(www.xxlvisual.nl)

En bij  sommige landschapsafbeeldingen lijkt het net alsof je naar buiten kijkt. Een moderne versie van Tromp-l’oeil  (De Romeinen bedachten een schilderstechniek met deze naam en creëerden landschapsdoorkijkjes en nep nisjes op dichte wanden. Letterlijk betekent Tromo-l’oeil ‘bedrieg het oog’ oftewel gezichtsbedrog) . Het lijkt alsof je vanuit kantoor of woonkamer zo naar buiten kunt stappen:

behang zitje

behang bos

http://pixers.nl/fotobehang/landschappen?zrodlo=frontpage_mix#

Dit soort beelden kom je ook vaak tegen in bijv. een ziekenhuis, of bij de fysiotherapeut, schoonheidssalons e.d. Er straalt rust van uit.

2. TYPOGRAFIE
Onder ‘Typografie’ vallen de behangontwerpen met grote opgeblazen letters en cijfers in alle mogelijke vormen en kleuren.

letterbehang

Dit is fotobehang van metalen platen uit de collectie Vintage Rules van ESTAhome.

muntjes

(www.estahome.nl)

De cijfers kunnen bijv. ook in de vorm van nummerbordjes weergegeven worden:

nummerbehang

Of als een collage over elkaar heen geplakt

collage

http://rebelwalls.com/wallpaper/typography/

  1. SLOOPHOUT EN ANDERe MATERIALEN

Sloophout is bekend van meubels, maar is tegenwoordig ook helemaal ‘hot’ als behangsoort. In feite staat er een print van houten (oude) planken afgebeeld op het behang. Verkrijgbaar in verschillende kleuren en planken. Door een kamer te behangen met deze print, lijkt het net alsof de muren van echt hout zijn. Dit behang is erg leuk te combineren in diverse kamerstijlen.

ehang

http://pietheineek.nl/nl/winkel/sloophout-behang/behang11\

Iets minder grof, en met een subtiel kleurverloop uit de collectie Bloom van Eiffinger:  (www.eiffinger.nl)

steigerhoutbehang

Er zijn legio varianten en leveranciers te vinden. Óók bij de lokale bouwmarkt. Het hoeft echt niet altijd duur te zijn. Behalve het sloophout kom je ook behang tegen van oude panelen:

panelen

http://www.arte-international.com/#/collections/brooklyn-tins/photos/

Of wat te denken van Beton? Dat kom je ook in soorten en maten tegen. Van duur tot goedkoop.

beton

http://www.pietboon.com/nl/collaborations/detail/piet-boon-wallpaper-by-nlxl/slideshow/1

beton behang

http://concretewall.no/en//

Maar misschien wil je wel juist een grove steensmuur in je huis. Dan is een behang natuurlijk veel eenvoudiger aan te brengen, en vooral ook ooit weer veel makkelijker weg te halen:

steen behang

Dit is een voorbeeld van BN Wallcoverings. De ruimte krijgt hierdoor een hele stoere, ruige uitstraling.

Of wat te denken van oude roestige platen?  Om dan toch die industriële look neer te zetten…

estabehang

http://www.estahome.nl

roestbehang

(www.behangfabriek.nl)

  1. Vintage & RETRO

Onder de categorie ‘Vintage’ vallen prints met een sleetse (versleten) uitstraling, alsof het vergeeld is door de tijd of alsof het echt van vroegere tijden is.

vintage behang

http://www.arte-international.com

blauw behang

http://www.behangfabriek.com/nl_NL/a-41434771/interieur/wall-and-deco-brush/

Onder de retro categorie vallen ook de grote kleurrijke en grafische designs uit de jaren 70 en soms 80.

retro behang

http://www.behangwebshop.nl/behang/thema-s/retro

en RebelWalls heeft een hele collectie:

haven

postzegel

tegeks

  1. ZELF Fotobehang ONTWERPEN

In feite kun je met fotobehang de natuur binnenhalen, oude tijden laten herleven, kleur en structuur aanbrengen in je ruimte. Allemaal de eerdergenoemde categorieën. Het effect hiervan is indrukwekkend. Onder andere door de vergrotingsfactor. Veel behangmerken bieden fotobehang aan. Maar je kunt ook zelf je eigen fotobehang ontwerpen. Zelf heb ik er goede ervaringen mee. De sfeer van een bedrijf kun je ook goed terug laten komen in fotobehang. Maar ook prive thuis geeft het echt een unieke sfeer:

kabels

boeien

slaapkamer behang

  1. Klassieke rijke prints

Ik wil er toch nog even één specifiek onder de aandacht brengen: Dutch Dreams van la Aurelia (http://la-aurelia.com/wallpaper/). Geënt op onze rijke Hollandse Gouden Eeuw. Elke afbeelding heeft een vaste maat, maar links en rechts kun je uitbreiden met banen met enkel de achtergrond erop. Dus het past toch overal:

bijzonder behang

zwaanbehang

tulp behang

brons behang

rijksmuseum behang

Dat was het dan weer voor deze keer.

Wil je nu nog meer behang ter inspiratie zien? Neem dan een kijkje op mijn Pinterest bord Behang en muurbekleding:

Groetjes en tot in april!

Marie-Jose

puur binnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *