BASISTIPS VOOR JE INRICHTING – MEER OVER GORDIJNEN

Aanvullend op de tips over het indelen van je zithoek en de weetjes over een vloerkleed, deze keer tips over gordijnen. Allereerst neemt men gordijnen om de volgende en meest praktische reden:

1. Isolatie en dus energiebesparend
(Dikke) Gordijnen houden de kou buiten en licht en warmte binnen. Een van de simpelste tips om je huis energiebesparend te maken., Sluit je de gordijnen dan heb je meteen ook je privacy gewaarborgd, wat voor sommigen erg belangrijk is. 2 vliegen in één klap.

Maar behalve deze isolerende werking doet een gordijn nog veel meer, meer dan bijv. een rolgordijn of luxaflex

2. Geluiddempend
Hoe dikker de stof hoe meer een geplooid gordijn harde, kille geluiden dempt, ze breken namelijk de geluidsgolven die anders zouden weerkaatsen. Dus geplooide gordijnen hebben een akoestische werking (maximale werking is afhankelijk van materiaal en dikte). Er zijn tegenwoordig zelfs speciale akoestische vitrages: ARTcurtain http://www.incatro.nl/

3. Gordijnen zorgen voor warmte en sfeer, ze maken een woonruimte ‘af’
Zonder gordijnen komt een ruimte vaak kil, saai en ‘niet-af’ over. De toevoeging van gordijnen verhelpt dit zeker. En of je nu dikke volle overgordijnen neemt of luchtige in-betweens, beide soorten (ook samen te gebruiken) werken.

gordijnen huiskamer
raamdecoratie
bruine gordijnen

De toevoeging van stoffen gordijnen aan je interieur, welke soort dan ook, met een dikke plooi of juist wat minder vol, het voegt textuur en warmte toe aan je interieur. Dit maakt dat je interieur minder steriel overkomt. Juist verschillen in texturen maken een interieur interessant.

4. Optisch ‘wegwerken’ van lelijke objecten

wegwerken lelijke dingen

Zelf ben ik erg praktisch en gebruik ik gordijnen ook om lelijke buizen of bijv. het internetkastje en bijbehorende kabels te verdoezelen.

Lange gordijnen tot op de grond,  maken een statement. Ze doen meer voor de ruimte. Een bijkomend voordeel is dat je lelijke leidingen en kabels met gordijnen kunt verbergen.
Zelf heb ik de strijkplank achter het gordijn hieronder staan.
Niemand die het ooit ziet.

gordijn 2 kleuren

Leuk detail is dat de onderkant van het gordijn vanaf de hoogte van de vensterbank een andere kleur heeft. Dus ook met de gordijnen open, loopt de lijn van de vensterbank als het ware door over de gehele breedte van de kamer.

Allereerst de “Don’ts”

Veel mensen laten nog steeds gordijnen maken op de maat van het raam, of tot nét boven de verwarming ‘want anders blijft mijn warmte achter het gordijn hangen”. Dit doet niks voor een ruimte. Het is enkel functioneel. Maar visueel hak je het gordijn te abrupt af. Als je dit doet om de warmte van de verwarming je kamer binnen te laten, neem dan een rolgordijn in de dag van het raamkozijn.  Maar bega niet deze visuele misser:

te korte gordijnen
 • Wat dan wel? Het gordijn tot op de grond laten doorlopen.
 • Nepgordijnen zijn echt NOT DONE! Je ziet dat het maar een strookje stof is, het komt niet over als een echt gordijn. Wat iemand ook anders durft te beweren, niet doen. Ja het scheelt een boel geld maar dan kun je beter iets anders verzinnen.

Te korte gordijnen. Hoewel dit voorbeeld erg extreem is, zie je wel wat er gebeurt, mogelijk door het krimpen van een gordijn bij het gewassen.

gekrompen gordijn
 • Hou bij de aanschaf van gordijnen altijd rekening met krimp van de stof. Als ze dan al krimpen in de lengte kun je de zoom een stuk uitlaten.

Gordijn inkorten boven de verwarming:  de vitrage komt er ook nog zo’n 10 cm onderuit. Het is geen gezicht en zo zonde van het gordijn. Laat alles even lang: tot op de grond.

gordijnen te kort

En dan nu de “Do’s”

In feite kan en mag er van alles. Een paar richtlijnen vind je hieronder:

 • Ben creatief en combineer. Bijvoorbeeld door kleuren te combineren
2 kleuren gordijnen
gekleurde gordijnen
 • Hang kamerhoge gordijnen op. Kies voor kamerhoge gordijnen, dit komt het meest krachtig over. Niet tot op de vensterbank, niet tot op de verwarming. En dit geldt ook voor kleinere ramen:
gordijnen kleine ramen
 • Staande gordijnen. Gordijnen mogen tegenwoordig iets te lang zijn. Dat noemen we ‘staande gordijnen’. De een vindt het rommelig de andere luxueus. Over smaak valt nu eenmaal te twisten, maar het mag zeker:
woonkamer gordijn

Handige achtergrondinfo. Zoek je meer informatie over plooien en andere gordijnwetenswaardigheden dan vind je o.a. op de site van Artelux nog wat tips. (http://www.artelux.com/nl/confectie/handig-om-te-weten/)

Groetjes

Marie-Jose

Puurbinnen

logo

Meer wooninspiratie van Marie-Jose:

Meer tips en ideeen voor het inrichten van je huis:

2 thoughts on “BASISTIPS VOOR JE INRICHTING – MEER OVER GORDIJNEN

 1. Dag Danielle,

  Een heel fijn stukje hoor, met goede illustraties/voorbeelden. Ik zou je alleen willen adviseren om die lichte gordijnen met donkere onderkant (“die zou leuk in één lijn met de vensterbank loopt”) niet te tonen. Dat is eerlijk gezegd geen gezicht.

  Verder een goed verhaal. Ga zo door!

  1. Beste Sjaak,

   Bedankt voor je eerlijke mening. Ik snap dat niet iedereen dit mooi vindt maar persoonlijk vind ik dat iedereen een keuze heeft in wat hij wel en niet doet in zijn huis. Een huis is er om je prettig te voelen. Een huis moet bij je passen.
   Ik zou het zelf ook niet in mijn interieur toepassen maar dat komt ook omdat het niet bij mijn interieur past. Maar in deze foto vind ik dat het wel een grappig effect geeft.

   Groeten Danielle

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *