Zelf een houten vloer leggen? Waar moet je aan denken?

Voor veel mensen zijn de plannen voor deze zomervakantie al gemaakt. De reis is al geboekt, de koffers zijn gepakt en de vakantie voorpret is begonnen. Maar dat geldt niet voor iedereen. Elk jaar weer is de zomervakantie voor velen de gelegenheid om heerlijk aan het eigen huis te klussen. Zo is de zomervakantie het ideale moment om de vloeren in de woning te vervangen. Want als het warm en droog is kunnen de spullen van de bijvoorbeeld huiskamer mooi even naar buiten worden verplaatst.
Naast vloeren kopen heb je nog een aantal andere dingen nodig om deze zomervakantie flink aan de slag te gaan:

Welke spullen heb je allemaal nodig als jezelf een vloer gaat leggen?

  • Laminaat
  • Ondervloer
  • Laminaatsnijder
  • Plinten knipper
  • Spanband voor laminaat
  • Rolmaat
  • Laminaatwiggen
  • Afbreekmes

Stap 1: Leg 48 uur voordat je de vloer gaat leggen de vloer in de betreffende ruimte. De laminaatdelen moeten wennen aan de temperatuur van de ruimte. Rond de 20 graden is ideaal.

Stap 2: Plaats de ondervloer. Door het leggen van de ondervloer leg je de basis. Deze beschermt je laminaatvloer en houdt vocht tegen. Daarbij egaliseert het de vloer. Voordat je bepaalt welke ondervloer je nodig hebt moet je kijken naar de ongelijkheden in je vloer. Ga je voor een onderzeil of ga je gebruik maken van de iets dikkere onderplaten. Hoe dikker de ondervloer hoe meer kou hij tegen houdt en hoe beter hij geluid dempt.

Stap 3: Kies een hoek. Dit is je startpunt. Vanuit hier ga je nu de 1e baan leggen, deze baan vormt de basis van je hele vloer. Je legt de vloer in weidsverband dus als je 1e baan een hele plank heeft moet je de 2e baan starten met een halve plank. Hierdoor krijg je een stevigere vloer, het is net als met lego bouwen.
Tip: haal met een breekmes het overtollig hout uit de kliknaad weg. Soms zit er nog een randje te veel aan de kliknaad. Hierdoor kan je de plaat niet goed doorklikken. Hoe schoner je kliknaad hoe makkelijker het leggen gaat.

Stap 4: Niet alle banen laminaat zullen recht toe recht aan zijn. Je krijgt te maken met verwarmingsbuizen, deurkozijnen en andere obstakels. Het is een vreselijk denk en puzzel werk om het juiste stukje uit een plank laminaat te zagen, om zo de boel mooi te laten aansluiten. Hier is nu een perfecte oplossing voor, want met een profielaftaster kan je makkelijk op je plank aftekenen welke delen je weg moet halen.

Stap 5: Werk de vloer af met bijpassende plinten.

Het is inmiddels een klassieke opmerking in veel huishoudens, ja, we moeten nog steeds de plinten afmaken. Probeer daar voor te waken. Ja, je bent trots op het resultaat van je zelf gelegde laminaatvloer. En toegegeven, je kamer ziet er in een keer heel mooi en anders uit, maar maak het af! Neem de tijd om meteen mooie plinten langs de muur te plaatsen en het eindresultaat zal je nog meer verbazen!

Het leggen van een laminaat vloer is op zich niet moeilijk. Heb je het nog nooit gedaan start dan niet met de moeilijkste ruimte. Kies de kamer met de minste hoeken, bijvoorbeeld een slaapkamer en maak van deze kamer je proefkonijn. Kijk hoe alles werkt en hoe je het hout uitzaagt. Als deze kamer goed gelegd is kan je overstappen naar de huiskamer.

Weten hoeveel laminaat je nodig hebt? Hier is een handige rekentool: hoeveel vloerdelen heb ik nodig voor het leggen van mijn vloer?

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *