6 praktische tips voor de inrichting van je moderne tuin

Een moderne tuin is praktisch, stijlvol en strak ingericht. Dat betekent niet dat een moderne tuin saai is! Als je hem goed aanlegt is een moderne tuin origineel en boeiend om naar te kijken. Dat kan door middel van interessante planten, bijzondere vormgeving of het toevoegen van moderne kunst in de tuin. Wil jij een moderne tuin waar je zowel in de zomer als in de winter van kunt genieten? Deze 6 praktische tips helpen je bij de inrichting van je moderne tuin!

moderne tuin

1. Maak een ontwerp

Het leukste deel van een tuin verbouwen is natuurlijk het echte aanpassen van de tuin. Maar zeker bij de aanleg van een moderne tuin is het belangrijk om eerst een ontwerp te maken! Bij een klassieke tuin kun je met ‘gewoon wat aanrommelen’ ook een mooie tuin creëeren, maar bij de aanleg van een moderne tuin gaat dat niet. Gebruik bijvoorbeeld een online tool om de tuin precies in te tekenen, zodat je een mooi ontwerp kunt opbouwen.

2. Paden en terras

Een tuin heeft over het algemeen paden en een terras. Typisch voor de moderne tuin is dat de paden heel duidelijk zijn afgebakend van de rest van de tuin. Je kunt ze aanleggen met behulp van grind, maar er worden ook vaak grote tegels gebruikt. Vooral de bekende grote antraciet basalttegels zijn bekend in moderne tuinen. Let erop dat je genoeg maatregelen tegen onkruid neemt bij het aanleggen van de paden en het terras – het is erg vervelend om elke maand het onkruid te moeten trekken.

3. Beplanting in de moderne tuin

Nu de paden en het terras zijn aangelegd, ga je de borders aanleggen. Dit kun je doen met mooie scheidingen tussen pad en border, zodat de planten niet over het pad heen gaan groeien. Kies voor grote groepen dezelfde beplanting met een strakke look, die niet snel groeit. Bekende moderne beplanting bestaat uit buxushaagjes, siergrassen, lavendel en bamboe. Door grote groepen van dezelfde beplanting bij elkaar te zetten creëer je eenheid en rust in de tuin. Bovendien kunnen zo hele mooie geometrische vormen ontstaan.

4. Gazon en kunstgras

Veel moderne tuinen hebben een keurig strak gazon. Dit maakt de tuin tegelijkertijd prachtig groen en toch modern en strak. Echter, een gazon kost relatief veel onderhoud om het echt netjes te houden. Wil je liever een onderhoudsarme moderne tuin, dan is kunstgras een goede oplossing. Zorg wel dat je een kunstgras kiest dat je eerst zelf hebt gezien, zodat je weet hoe het eruitziet. Ga voor een soort die zó sterk lijkt op echt gras, dat je het verschil niet kan zien in de kleur en structuur van het gazon.

5. Schutting

Je tuin is bijna klaar. Met een keurig gazon, strakke borders met beplanting en prachtige paden en terras mis je nog één ding: een schutting om je privacy te bewaren. In moderne tuinen zijn vooral composiet schuttingen erg populair. Deze schuttingen, die je onder andere kunt vinden bij HomingXL.nl, zijn net zo sterk als hout, maar hoeven niet geschuurd of behandeld te worden. Af en toe een schoonmaakbeurt is voldoende om de schutting strak en netjes te houden. Bovendien zijn deze schuttingen niet gevoelig voor houtrot, schimmel of groene aanslag.

6. Decoraties

De tuin heeft nu alleen nog decoraties nodig. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een modern kunstwerk in je tuin. Ook verlichting helpt om je tuin -zeker in de winter- extra sfeer te geven. Heb je een schutting van composiet schuttingplanken? Deze schuttingen zijn prachtig te decoreren met allerlei mooie decoraties of bijvoorbeeld met een rand met bloembakken. Wanneer je kiest voor betonnen tuinmeubelen kun je deze ook in de winter buiten laten staan – dankzij hun strakke vormen passen ze vaak perfect in de moderne tuin.

Een moderne tuin is zowel in de winter als in de zomer een lust voor het oog. De strakke geometrie is boeiend en de tuin is eigenlijk altijd gemakkelijk in onderhoud. Ideaal dus als je weinig tijd hebt, maar wel graag wilt genieten van een mooie tuin. Heb je wat meer tijd over voor je tuin, dan kun je hem helemaal mooi maken door een grote border aan te leggen met bloembollen die op verschillende tijden van het jaar gaan bloeien. Zo staat je tuin altijd in bloei en kun je het hele jaar door genieten van de prachtigste kleuren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *