5 valkuilen bij aankoop van een woning

De aankoop van een woning is een belangrijke beslissing in je leven. Daarom is het van belang om die weloverwogen te nemen. Bij een huis kopen komen ontzettend veel zaken kijken, waardoor men nog wel eens te maken krijgt met een bekende valkuil. Om dit te voorkomen hebben we 5 zaken waarop je moet letten bij aankoop van een woning!

1. Slechts een bezichtiging

In de huidige huizenmarkt is er niet altijd ruimte voor een tweede bezichtiging. Toch is het ontzettend belangrijk om niet overhaast te kopen na slechts een bezichtiging. Het vragen om een tweede bezichtiging is dan ook verstandig. De kans is groot dat je tijdens de eerste bezichtiging belangrijke dingen over het hoofd hebt gezien. Zorg voor een compleet beeld voordat je een huis koopt.

2. Geen bouwkundige keuring

Bij aankoop van een woning een bouwkundig keuring laten uitvoeren kost de nodige tijd en brengt kosten met zich mee, waardoor verkopers vaak ongeduldig worden. En verkopers zijn vaak niet op de hoogte van de voordelen die een bouwkundige keuring met zich mee brengt. Een bouwkundige keuring geeft inzicht in wat de staat van een huis is, zodat je niet te maken krijgt met verborgen gebreken. Als koper voldoe je met een bouwkundige keuring direct aan de onderzoeksplicht. Tevens zorgt het bouwkundig rapport ervoor dat je een sterkere onderhandelingspositie hebt. Meer weten over de voordelen van een bouwkundige keuring? Lees het op Huiskeur.nl!

3. Vraag tijdig een hypotheekgesprek aan

Een veel voorkomende fout bij het kopen van een huis, is het te laat gaan praten met de hypotheekadviseur. Voordat je een bod uitbrengt op een huis is het van belang om goed persoonlijke hypotheekadvies gehad te hebben, zodat je precies weet wat je maximale hypotheek is.

4. Ontbindende voorwaarden

Een valkuil waar veel kopers mee te maken krijgen is het vergeten om de ontbindende voorwaarden op te stellen. Als er iets onverwachts gebeurd, dan kan een ontbindende voorwaarde ervoor zorgen dat je van de koop af kunt zien. Een ontbindende voorwaarde beschermt jou als koper bij onverwachte situaties. Als je niet voldoende hypotheek kunt krijgen dan beschermt een “voorbehoud van financiering” in het voorlopig koopcontract, waardoor je nog van de koop af kunt. Ook kan het voorlopig koopcontract opgesteld worden met voorbehoud voor de bouwkundige keuring, waardoor je opnieuw kunt onderhandelen als er sprake is van achterstallig onderhoud.

5. Blijf kritisch

Als je op huizenjacht gaat, dan begin je vaak met het maken van een lijstje met eisen. Vaak is het nodig om een aantal wensen te laten varen, maar let erop dat je niet te veel concessies doet. Blijf kritisch op het huis waarop je verliefd bent geworden en vergeet niet waarom bepaalde eisen op je lijstje staan.

Photo by HiveBoxx on Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *