je huis weer als nieuw

5 klusjes waarmee je je huis weer als nieuw kan laten voelen

Nu de zomer is aangebroken, ben je misschien wel welverdiend vakantie aan het vieren. Hoewel er niets mis mee is om even helemaal bij te komen, is dit ook een mooi moment om klusjes in huis te doen waar je normaal niet aan toekomt. En mocht je momenteel geen vakantie hebben, is het alsnog fijn om je huis weer helemaal als nieuw aan te laten voelen. We zetten 5 klusjes om je huis te verfrissen op een rij.

1. De muren verven

Een likje verf op de muur kan een ruimte weer geheel fris laten ogen en daarmee een wereld van verschil maken. De muren bepalen voor een groot deel de sfeer en uitstraling in huis. Zeker als je witte muren hebt, is het essentieel dat je deze in de zoveel tijd opnieuw verft. Vlekken liggen dan snel op de loer. Je kunt natuurlijk ook voor een compleet nieuwe kleur gaan.

Omdat het verven van de muren een flinke klus is, doen veel mensen het minder vaak dan eigenlijk nodig is. Tijd om daar verandering in te brengen! Voordat je aan de slag gaat met verven, is het belangrijk dat je de muren eerst goed schoonmaakt. Ook moet je de vloer goed afdekken. Je kunt het beste schilderen bij daglicht en wanneer het niet al te warm is, want dan kunnen er strepen ontstaan. Beknibbel niet op de benodigdheden, want dit kun je later terugzien in de kwaliteit. Als je van plan bent om ook het plafond te schilderen, begin hier dan mee. Schilder de muur vervolgens van boven naar beneden.

2. Geef je tuin een onderhoudsbeurt

Nu het zomer is en de temperaturen aangenaam zijn, is dit natuurlijk hét moment om in de tuin te zitten. En het is natuurlijk nóg fijner om daar te vertoeven wanneer het een comfortabel plekje is. Om optimaal te kunnen genieten, doe je er goed aan om de tuin eens flink aan te pakken. Begin met een flinke schoonmaakbeurt: van de terrastegels tot de meubels. Neem daarna al het groen onder handen. Haal bijvoorbeeld het onkruid eruit en trek de grasmaaier en de snoeischaar onder het stof vandaan. Daarnaast is dit de perfecte tijd om zowel je buitenplanten als je kamerplanten te verpotten. Door de warmte kunnen ze namelijk een flinke groeispurt doormaken. Ze groeien echter een stuk beter in een grotere pot. Koop een paar mooie nieuwe potten en haal genoeg potgrond in huis. Haal vervolgens alle planten naar buiten, want het verpotten een behoorlijk puinhoop veroorzaken. Is je tuin weer als nieuw? Let er dan op dat je er de rest van de zomer genoeg aandacht besteedt. Door het warme weer hebben de planten en het gazon meer water nodig dan normaal.

3. Reken af met die uitpuilende kast

Weet je soms niet wat je aan moet trekken, ondanks dat je kast uitpuilt? Misschien hangt er wel teveel, waardoor je je helemaal niet bewust bent van wat er nu eigenlijk in je kast hangt. Trek daarom een middag uit waarop je kritisch door je kast gaat. Het begin is makkelijk: gooi alle kledingstukken die kapot of vaal zijn meteen in de prullenbak. Daarna is het tijd om de rest met een kritisch oog te bekijken. Stel jezelf bij elk item de vraag hoe groot de kans is dat je het nog zal dragen. Een handige graadmeter is om te bedenken wanneer de laatste keer was dat je het droeg. Heb je besloten afscheid te nemen van een kledingstuk, maar ziet het er nog wel goed uit? Dan kun je het wellicht verkopen en er zo nog een leuk zakcentje aan overhouden.

4. De ramen zemen

Het zemen van de ramen is zo’n klusje dat de meeste mensen niet graag doen. Bovendien wordt het niet altijd meegenomen in de wekelijkse huishoudronde en daardoor snel vergeten. In de zomer is het misschien wel net iets minder erg om te doen, als de zon schijnt en je zomerse muziek uit de speakers laat klinken. Gebruik niet te veel schoonmaakmiddel, want dat kan voor strepen zorgen. Alleen warm water is in principe al voldoende. Vergeet ook vooral niet om de kozijnen en glaslatten schoon te maken, voor een extra schoon aanzicht. Zo voorkom je bovendien dat er vuil op komt en daardoor het schilderwerk afbladdert.

5. Neem de keuken onder handen

De keuken barst van de kleine klusjes die er al snel bij inschieten, maar die heerlijk aanvoelen zodra ze zijn voltooid. Haal bijvoorbeeld eens een bezem door je koel- en voorraadkast. Dikke kans dat daar je daar dingen vindt die er al veelste lang liggen. Zodra je alle etenswaren die over datum zijn in de prullenbak heb gekieperd, kun je de koelkast een flinke schoonmaakbeurt geven. Dit zorgt er meteen voor dat koelkast beter werkt en alles langer vers blijft. Vergeet niet om de diepvries te ontdooien en goed schoon te maken. Poets daarna de rest van de keuken goed schoon: de afzuigkap, de oven, het aanrecht, de gootsteen en alle kastjes van binnen en van buiten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *