5 badkamerplanten voor jouw badkamer

Planten kunnen een geweldige toevoeging zijn in je badkamer. Of ze nu worden gebruikt om een vleugje kleur te geven of om een ontspannen sfeer te creëren, het plaatsen van een plant in je badkamer kan veel voordelen bieden. De badkameromgeving biedt echter wel een aantal unieke uitdagingen voor planten.

Uitdagingen

Als je bijvoorbeeld gedurende langere tijd warm water gebruikt, kan dit ervoor zorgen dat je badkamer warm en dampig wordt. Niet alle planten doen het goed in deze omstandigheden. De meeste vetplanten geven bijvoorbeeld de voorkeur aan een wat drogere omgeving en zullen gaan rotten als de lucht te vochtig is. Ook groenblijvende planten kunnen schimmel krijgen. Hoewel badkamers warm en dampig zijn tijdens gebruik, kan deze ruimte in veel gevallen ook een van de koudste delen van het huis zijn. Vooral ’s nachts. Daarnaast zijn er ook badkamers die niet veel natuurlijk zonlicht binnenkrijgen en sommigen hebben zelfs geen ramen.

Je moet dus op zoek naar badkamerplanten die vocht opnemen, of planten die geschikt zijn voor weinig tot geen licht en die gedijen in de soms wat donkere badkamerruimtes. Om je op weg te helpen, bespreken we hier vijf verschillende planten die geschikt zijn voor je badkamer en ook nog wat extra voordelen bieden.

Bamboeplant

Een van de planten die zich het meest thuis zal voelen in je badkamer is bamboe. Bamboe groeit in dichte tropische bossen, dus dit type plant is gewend om niet veel licht te krijgen. Daarnaast gedijt het zowel in koele als vochtige omgevingen. Het is een grassoort die zo groot kan worden als een boom en omdat bamboe zo gelukkig is dit soort omgevingen, kan het wel erg snel groeien. Je moet het dus wel zo nu en dan wat bijsnijden, maar verder heeft het gewas niet veel aandacht nodig. Het is een van de planten die perfect past in het klimaat van badkamers, een natuurlijke scheut groen toevoegt en zorgt voor een rustgevende sfeer.

Orchidee


Bloeiende planten die kunnen overleven in een vochtige omgeving kunnen een kleurrijke en geurige toevoeging zijn aan je badkamer. Een plant die goed past en gedijt in de badkamer is de orchidee. De plant houdt namelijk niet zo van droogte en voelt zich beter thuis in de warme en vochtige omstandigheden zoals die in badkamers kunnen voorkomen. Deze exotische bloeiende planten zijn lang en smal en nemen weinig ruimte in beslag, maar in een grotere badkamer kunnen een paar verschillende gekleurde orchideeën bij elkaar worden geplaatst om zo een nog groter kleurpallet te creëren.

Aloë vera

Sommige planten kunnen zelfs meer aan je badkamer toevoegen dan alleen vleugje kleur. Aloë vera heeft bijvoorbeeld helende eigenschappen die kunnen wedijveren met een aantal middelen in jouw medicijnkastje. De dikke, sappige bladeren vol gel kunnen namelijk worden gebruikt om brandwonden en krassen te verzachten. De aloëplant zal ook met plezier in je badkamer gedijen, omdat deze de voorkeur geeft aan indirect licht. Zo zijn de bladeren beschermd tegen schade door zonlicht. Plaats bijvoorbeeld een paar aloëplanten naast de wastafel op een onderkast zodat de bladeren gemakkelijk bereikbaar zijn als je wat gel nodig hebt. Bovendien geeft het ook een groene er rustieke uitstraling aan je badkamer.

Spinplant


Er zijn een paar opvallende kamerplanten die in veel verschillende omgevingen prima kunnen groeien en daarom ook in de meeste badkamers prima zouden kunnen gedijen. Denk aan de gietijzeren plant, die zo genoemd wordt omdat deze ontzettend sterk is. De echte ster van deze categorie is echter de spinplant. Deze geeft de voorkeur aan koelere temperaturen, maar deze winterharde plant kan juist in veel verschillende omgevingen overleven en is ongetwijfeld een van de meest geschikte planten voor in de badkamer.

Klimop

Klimop is een van de beste luchtzuiverende planten voor badkamers. Deze plant kan helpen je ruimte schoon en gezond te houden door de in de lucht verspreide gifstoffen, schimmels en andere vervelende deeltjes, te filteren. Dit is goed nieuws voor mensen met astma en allergieën, maar aangezien een verbeterde luchtkwaliteit ook de bloeddruk, vermoeidheid en hoofdpijn kan verminderen, kan iedereen baat hebben bij het hebben van klimop in de badkamer. Klimop ziet er spectaculair uit als hangende badkamerplant als je deze goed plaatst in de badkamer, waardoor de naar beneden hangende takken en bladeren voor een mooie en vredige groene aanvulling zorgen in de ruimte.

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *