verlichting in je huis te regelen

3 manieren om de verlichting in je huis te regelen

Het regelen van de verlichting in je woning is een essentieel deel van de elektra in je huis. Licht is onmisbaar in ieder leven en de verlichting in je huis zal veel invloed hebben op de manier waarop je thuis leeft. Hier zul je zeer waarschijnlijk niet zo snel bij stil staan. Naast het effect dat verlichting op je heeft is het regelen van de verlichting ook belangrijk voor het energieverbruik van je woning. Door de verlichting op de voor jou ideale manier te regelen kun je flink wat energie besparen. Er zijn over het algemeen drie bekende manieren om de verlichting voor je woning te regelen.

  1. Normale schakelaar

De eerste manier is eentje waar iedereen wel bekend mee is. De normale, ouderwetse schakelaar die gewoon met een knop bediend wordt. Er zijn natuurlijk verschillende schakelmaterialen met verschillende soorten knoppen, maar in essentie werken ze allemaal hetzelfde. Door de het drukken op of draaien aan de knop wordt de weerstand van de stroom geregeld waardoor de verlichting aan en uit, meer of minder wordt. Deze soort schakelaar is het goedkoopst van allemaal en is vooral geschikt voor wanneer het budget laag is of voor mensen met een aanleg voor vaste ritmen. Het vergeten van het gebruiken van een handmatige schakelaar gebeurt al snel.

  1. Schemerschakelaar

Een schermerschakelaar is een schakelmateriaal dat niet zo gek vaak meer gebruikt wordt, voornamelijk door het type schakelaar wat we hierna noemen. Toch is het nog een erg nuttige soort schakelaar. Dit type schakelaar zorgt ervoor dat het licht aangaat wanneer het begint te schemeren. Door middel van een sensor wordt dit gemeten. Ten opzichte van smart schakelaars is het een effectief systeem doordat het niet constant zelf ingesteld hoeft te worden. Het is uiteraard ook goedkoper dan een smart schakelsysteem.

  1. Smart schakelaar

Smart systemen beginnen meer en meer hun intrede te maken in de huizen van Nederlanders. Deze systemen laten je de elektronica in je huis besturen via een mobiel apparaat. Smart schakelaars zijn de toevoeging aan dit systeem om via een mobiel apparaat de verlichting in je woning te regelen. Bij smart schakelaars is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de schakelaar die je aanschaft compatibel is met de rest van het systeem. Niet alle schakelaars werken met alle verschillende systemen. Dit type schakelaar is alleen geschikt voor mensen die volledige controle willen en kunnen houden over de verlichting in de woning. Zonder deze controle kan er veel energie verloren gaan. 

Foto van Camille Brodard on Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.