Zo verwijder je schimmel van de muur; handige tips en trucs

Heb je last van schimmel op de muren in je huis? Dan ben je niet de enige. Schimmel is een veel voorkomend probleem, vooral in vochtige ruimtes zoals badkamers, kelders en keukens. Het is niet alleen lelijk om naar te kijken, maar het kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Vaak is dit een sluipend probleem en kom je er pas na lang worstelen met klachten achter dat deze door de schimmel komen. Heb je ontdekt dat je schimmel in huis hebt? Dan wordt het tijd om actie te ondernemen! In deze blogpost geven we je handige tips over hoe je schimmel effectief kunt verwijderen van de muren in jouw huis. Lees verder om erachter te komen wat je kunt doen om dit vervelende probleem aan te pakken.

Wat veroorzaakt schimmel op de muren?

Schimmel groeit meestal op donkere, vochtige oppervlakken waar weinig ventilatie is. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals:

 • Lekkages in leidingen of dak
 • Condensatie door gebrek aan ventilatie
 • Hoge luchtvochtigheid
 • Waterdamp uit keuken of badkamer
 • Hoog niveau van het grondwater

Als schimmel eenmaal begint te groeien, verspreidt het zich snel en kan het zich diep in de muur nestelen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen zodra je schimmel opmerkt.

Tips voor het verwijderen van schimmel

Schimmel van de muur verwijderen doe je op de volgende manieren:

 1. Identificeer de oorzaak: 

Voordat je schimmel kunt verwijderen, is het belangrijk om de oorzaak van het probleem aan te pakken. Controleer op lekkages of gebrek aan ventilatie en neem indien nodig maatregelen.

 1. Bescherm jezelf:

Schimmel kan schadelijk zijn voor je gezondheid, dus zorg ervoor dat je beschermende kleding draagt zoals handschoenen, een veiligheidsbril en een masker om inademing te voorkomen. Bij grote schimmelproblemen is het zelfs beter om een professional als Lavos Reiniging in te huren 

 1. Maak het oppervlak schoon:

Verwijder eerst zoveel mogelijk schimmel met behulp van een borstel of spons en water. Gooi de gebruikte materialen direct weg om verdere verspreiding te voorkomen.

 1. Gebruik een schimmelreiniger:

Er zijn verschillende commerciële schimmelreinigers beschikbaar die effectief kunnen zijn bij het doden van schimmelsporen. Zorg ervoor dat je een reiniger kiest die specifiek is ontworpen voor het verwijderen van schimmel van muren.

 1. Laat de muur drogen: 

Nadat je de schimmel hebt verwijderd, is het belangrijk om de muur grondig te laten drogen voordat je verf of andere afwerkingen aanbrengt. Dit helpt voorkomen dat er opnieuw schimmel groeit.

Natuurlijke alternatieven

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om hun huis schoon te maken met natuurlijke alternatieven in plaats van chemische (schimmel)reinigers. Dat is beter voor je gezondheid, het milieu en je portemonnee. Om schimmel te verwijderen zijn er goede, natuurlijke schoonmaakmiddelen. Enkele veel gebruikte natuurlijke opties zijn:

 • Witte azijn: Meng gelijke delen witte azijn en water en breng het mengsel met een spons aan op de schimmelplekken. Laat het een paar uur intrekken en veeg het vervolgens schoon.
 • Baking soda: Maak een pasta van baking soda en water en breng dit aan op de schimmel. Laat het drogen en veeg het vervolgens weg met een vochtige doek. Baking soda is overigens ook een heel goed middel om in te zetten tegen klein ongedierte, zoals mieren en vlooien.
 • Teatree-olie: Meng een paar druppels teatrea-olie met water en spray dit op de schimmelplekken. Laat het inwerken en veeg het daarna schoon.

Het is belangrijk om te weten dat natuurlijke alternatieven mogelijk niet zo effectief zijn als commerciële reinigers, vooral bij ernstige schimmelproblemen.

Preventieve maatregelen

Nadat je succesvol schimmel hebt verwijderd, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om toekomstige groei te voorkomen. Enkele tips hiervoor zijn:

 • Zorg voor voldoende ventilatie in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.
 • Houd de luchtvochtigheid in huis onder controle door gebruik te maken van luchtontvochtigers of ventilatiesystemen.
 • Controleer regelmatig op lekkages en repareer deze zo snel mogelijk om vochtproblemen te voorkomen.
 • Maak regelmatig schoon om eventuele schimmelsporen te verwijderen voordat ze kunnen groeien.

Schimmel op de muren is een vervelend en ongezond probleem dat je beter kunt voorkomen. Kom je erachter dat je schimmel in huis hebt, dan kun je dit met de juiste aanpak je effectief verwijderen en toekomstige groei voorkomen. Identificeer eerst de oorzaak van het probleem, maak het oppervlak grondig schoon en gebruik indien nodig schimmelreinigers. Natuurlijke alternatieven kunnen ook effectief zijn, maar houd er rekening mee dat ze mogelijk niet zo krachtig zijn als commerciële reinigers. Neem preventieve maatregelen om toekomstige schimmelgroei te voorkomen en geniet van een schone en gezonde leefomgeving in jouw huis.

Foto van Precious Plastic Melbourne op Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *