Zo benut je de meeste ruimte in een kleine woning

Een studio van dertig tot veertig vierkante meter lijkt klein. Je kookt, eet, slaapt en ontspant in dezelfde ruimte. Maar met wat slimme oplossingen kun je in een studio evenveel kwijt als in een normale woning. Met deze handige tips creëer je de meeste ruimte in een kleine woning.   

Eigen huis

Heel oud of supermodern, smal of breed, iedere woning is anders. Kijk naar wat jouw woning uniek maakt en wat je hiermee kan doen. Onhandige obstakels kunnen juist uitkomsten zijn voor de mooiste oplossingen. Heb je een grote steunpilaar middenin de ruimte staan? Bedenk dan juist: wat kan ik hiermee? Maak bijvoorbeeld een mooie roomdivider tussen je woon- en slaapgedeelte, of een bar tussen de muur en steunpilaar waar je gezellig met vrienden aan kan borrelen.

Kleurgebruik

De belangrijkste basis voor je huis is het kleurgebruik. In een kleine woning is het belangrijk dat de ruimte niet te donker wordt. Het beste kun je gebruik maken van lichte kleuren, dit zorgt er namelijk voor dat je ruimte het grootste lijkt. Wil je toch liever een felle kleur of statement maken? Maak dan gebruik van slechts een opvallende kleur naast neutrale kleuren. Voor sfeer in huis hoef je niet per se met kleuren op de muren te werken, met gekleurde accessoires kun je al veel sfeer in je woning aanbrengen.

Ga de hoogte in

Als het kan, probeer dan de hoogte in te gaan. Niks is zo vervelend om thuis binnen te komen en direct over je bed heen te struikelen. Heb je een hoog plafond, maak dan gebruik van een hoogslaper of vide. Het voordeel hiervan is dat je veel extra ruimte creëert. Boven kun je slapen en wat kleren kwijt, beneden creëer je kastruimte of ruimte voor een eethoek. Daarnaast kijk je niet continu meer tegen een rommelig bed aan wat zorgt voor veel rust in huis.

kleine woning inrichten

Foto: een studio van 35m2, met vide en licht kleurgebruik.

Meubels

In een kleine woning hoef je niet alleen gebruik te maken van kleine meubels. Alleen maar kleine meubels zorgen ervoor dat je studio snel volgepropt lijkt. Maak gebruik van een grote eyecatcher, een echt statement. Een grote hoekbank met een kleinere eethoek of juist andersom. Dit zorgt voor een veel ruimer gevoel dan twee kleinere zitbanken met fauteuils.

Hoe kleiner de woning, hoe lastiger het is om alles erin te krijgen. Laat staan om dit er allemaal leuk uit te laten zien. Best een opgave, want je wil niet altijd tegen een stofzuiger, droogrek en strijkbout aankijken. Creëer genoeg opbergruimte, met een grote kast als basis. Een garderobekast in een studio is vaak niet alleen een garderobekast, maar ook een opbergkast voor alle dagelijkse dingen. Maak ook gebruik van functionele meubels zoals stapelbare eetstoelen. En gebruik een eettafel niet alleen om aan te eten, maar ook als werkplek om te studeren of administratie te regelen.

Meer dan slapen

Niet iedereen heeft een studio van drie of vier meter hoog. Niks aan de hand als dit niet het geval is. Er zijn genoeg andere opties voor een multifunctionele slaapplek. Ontspannen en slapen op slechts een meubelstuk zorgt ervoor dat je veel ruimte overhoudt. Dit kan door middel van een slaapbank – ja echt, een slaapbank. Deze zijn tegenwoordig niet meer zo hard als een betonnen plaat, maar juist voorzien van alle comfort. Of doe het andersom en maak van je bed met veel kussens en plaids een bedbank voor overdag.

studio

Een eigen mini jungle

Tot slot: groen, groen en groen. Hoe klein een ruimte ook is, maak altijd gebruik van planten. Groen maakt je huis sfeervol en stoer. Planten heb je in allerlei soorten en maten en je kunt ze altijd wel kwijt. Het combineren van verschillende planten zoals cactussen met andere vetplanten zorgt voor een mooi effect.

Maar pas op dat je woning niet te vol komt te staan. Wat verdwaalde plantjes en kaarsen her en der zorgen voor veel onrust in een kleine woning. Het is veel stoerder om je planten te groeperen. Niet alleen planten, maar ook kaarsen, mooie boeken en andere woonaccessoires. Dit zorgt voor een ruimtelijk effect en zo blijft de aandacht verdeelt over de hele studio.

groen interieur

Groepeer je planten en mix groot met klein voor een stoer effect.

Geschreven door Max Heezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *