zelf klussen

Zelf klussen: met hout kan alles

Als je aan een doe-het-zelver vraagt wat het meest praktische materiaal is om zelf mee te klussen, is het vrijwel zeker dat je “hout” als antwoord krijgt. Met hout kan immers alles. Je kunt jezelf beter afvragen wat je niet van hout kunt maken. Hout is namelijk een natuurlijk materiaal dat goed te bewerken is. En daar heb je niet eens bijzonder gereedschap voor nodig, al kan dat het project wel een stukje eenvoudiger maken.

Dit zijn de veelzijdige mogelijkheden van hout

Zoals aangegeven biedt een materiaal als hout veelzijdige mogelijkheden. Het zijn er eigenlijk te veel om op te noemen! Als je ervoor kiest om zelf een kastje te bouwen of een wandplank te maken, gebruik je uiteraard hout als materiaal. Daarnaast is hout het perfecte plaatmateriaal om een wand of plafond te plaatsen. Tevens worden houten panelen veelvuldig gebruikt om over oude tegels te plaatsen bij de uitvoer van een renovatieklus. Wil je zelf klussen en vind je het leuk om tuinmeubels te maken? Dan is een natuurlijk materiaal als hout uiteraard uitstekend geschikt om te gebruiken.

Verschillende houtsoorten

Er zijn veel verschillende houtsoorten waarvoor je kunt kiezen als je zelf gaat klussen. Het is van belang dat je kiest voor het hout wat het beste past bij je klus. Om je te helpen bij het maken van je keuze, nemen we hieronder een aantal veel gebruikte houtsoorten met je door.

  • Meubelpanelen zijn massief houten planken waaraan aan beide zijden een fineerlaag is aangebracht voor extra versteviging. Dit zorgt ervoor dat dit soort duurzame meubelpanelen (zoals de naam al aangeeft) uitstekend geschikt zijn voor het maken van kasten, bureaus en/of boekenplanken. 
  • MDF is een geperste houten plaat. Deze plaats wordt vervaardigd uit fijn geperste houtvezels die door een harslaag met elkaar verbonden zijn. MDF is hiermee een uitstekend geschikt materiaal voor het maken van vensterbanken, kasten, trapleuningen, plinten en deuren. 
  • OSB platen zijn houtplaten die gemaakt worden uit verschillende lagen houtsnippers. Deze lagen worden met behulp van een bindmiddel aan elkaar geperst waardoor een zeer stevige constructie ontstaat. Dit materiaal is zeer geschikt voor het maken van vloer- en wandconstructies.
  • Underlayment is een houtsoort dat is opgebouwd uit verschillende lagen constructieplaten. Deze lagen worden kruislings aan elkaar bevestigd om een stevige structuur te creëren. Met deze houtsoort maak je een prima keuze voor vloer- en wandconstructies.
  • Hardboard bestaat uit een mengsel van gemalen houtvezels en water die onder een hoge druk geperst wordt tot een plaat hout. Bij het vervaardigen van hardboard platen worden dus geen lijmverbindingen gebruikt. Hardboard is een zeer geschikt materiaal voor het maken van een lattenbodem voor een bed of een bodem voor een lade.
  • Spaanplaat bestaat uit mix van zaagsel, spaanders en lijm. Je kunt kiezen tussen vochtwerende platen en spaanplaat met brandvertragende eigenschappen. Spaanplaat is een uitstekend materiaal om meubels of een ondervloer te maken.  
  • Multiplex is een materiaal dat bestaat uit een oneven aantal lagen hout dat kruislings op elkaar gelijmd worden. Hierdoor ontstaat er een sterke constructie dat uitstekend geschikt is voor het vervaardigen van kozijnen, wanden of vloeren.

Zelf klussen? CanDo helpt je op weg!

CanDo Doe-het-zelf helpt je op weg als je zelf gaat klussen met hout. Je kunt niet alleen bij CanDo terecht voor het geschikte hout voor je constructie-, renovatie- of decoratieve klus maar ze maken deze klus nog makkelijker voor je door je te voorzien van stappenplannen en praktische tips. Hierdoor weet je precies hoeveel materiaal je nodig hebt en hoe je de klus het beste kunt aanpakken.  

Foto door Ono Kosuki via Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *