duurzaam hout

Wil je met duurzaam hout in je tuin aan de slag? 

In Nederland hebben wij de gewoonte om erfgrenzen te benadrukken met schuttingen, dan wel hekken. Dit zorgt ervoor dat je een eigen plekje in je tuin kunt creëren waar je wat meer privacy hebt. Het is niet altijd eenvoudig om de juiste materialen te vinden voor je afscheidingen. Veel mensen vinden het fijn om met natuurlijke materialen in de tuin te werken, maar welke houtsoort moet je kiezen wanneer je een mooie schutting, veranda of afdak wilt maken, zonder dat dit hout volgend jaar alweer verrot is? Wij geven je een handige tip om te zorgen dat je met het juiste hout gaat klussen. 

Douglas hout is alles wat je nodig hebt

Als je met hout in je tuin wilt werken, kies dan voor Douglas hout. Dit hout onderscheidt zich van andere soorten hout vanwege zijn karakteristieke, warme kleur. De donkerroze kleur zorgt meteen voor veel sfeer in je tuin. Een andere belangrijke reden om voor Douglas hout te kiezen, is omdat dit hout heel lang mee kan gaan. Het hout zal onder invloed van de weersomstandigheden verkleuren naar lichtgrijs, maar zal niet snel gaan rotten. Dat maakt dit hout heel geschikt voor schuttingen. Het hout is eenvoudig te behandelen en bovendien in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. 

Planken, balken en palen; Douglas hout is er in alle varianten

Als je een schutting wilt gaan maken van Douglas hout, dan heb je een aantal sterke palen nodig. Deze plaats je in de grond en vervolgens kun je tussen de palen planken van hetzelfde houtsoort aanbrengen. Zorg er altijd voor dat je palen diep genoeg in de grond staan en het beste is om ze in beton te storten. Zo weet je zeker dat zij het gewicht van de planken kunnen dragen wanneer er een forse wind staat. Je leverancier kan je goed vertellen hoe je een stabiele schutting kunt maken. Informeer daarom even naar de mogelijkheden. 

Pas op voor larikshout 

Goed hout is duurder hout maar daar staat tegenover dat dit materiaal heel lang goed blijft. Wanneer je Douglas hout aangeboden ziet worden voor een bodemprijs, dan moeten je alarmbellen gaan rinkelen. Vaak gaat het hier dan namelijk over larikshout. Deze houtsoort lijkt sterk op Douglas hout, maar is van veel mindere kwaliteit. Ga je in je tuin aan de slag met dit hout, dan kun je er zeker van zijn dat je schutting al heel snel begint te rotten en dat hij uiteindelijk zal omwaaien. Kies daarom altijd voor kwaliteit want dit is op de lange termijn vele malen voordeliger dan alle andere goedkope varianten.

Foto door Thijs van der Weide via Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *