Welke thema voor de peuterkamer?

Tijdens je zwangerschap mag je helemaal los gaan met het inrichten van de babykamer. Je hoeft met niemand, behalve je partner, rekening te houden. Maar zodra je kindje 2 jaar is en klaar is voor de volgende kamer is het wel verstandig om rekening te houden met je kindje. 

Je zal niet de 1e ouder zijn die een kamer inricht waarin de dreumes het vertikt om te slapen of te verblijven. Bij het inrichten van de peuterkamer is het dus raadzaam om te kijken naar het karakter van je kind en de wensen van je kind. Want hoe jong je kindje ook mag zijn, hij/zij weet al wel wat hij/zij wil. 

Themakamer

Het is het makkelijkst als je met een thema werkt. We kennen allemaal de standaard thema’s. Auto’s voor een jongenskamer en poppen voor een meisjeskamer. Natuurlijk hoort daar de kleur blauw of roze bij. Maar er is nog zoveel meer mogelijk. 

De basis voor een thema begint eigenlijk met leuke muurdecoratie. Met een bijzonder behang in combinatie met leuke meubels zoals een halfhoogslaper hout kom je al een heel eind. Voor de kinderkamer zijn de leukste behangetjes verkrijgbaar. Denk daarbij aan een jungle thema, een bohemian thema of behang van een bekend tv karakter. 

Als je kind 2 jaar is kan je het je nog niet voorstellen maar binnen nu en 2 jaar zal je kindje je vertellen wat hij wel en niet wil. Hoe meer ze leren praten hoe meer ze duidelijk kunnen maken. Daarom is het van belang om al vroeg te kijken naar de wensen van je kind. 

Speelt jouw kindje nooit met auto’s ga het dan ook geen autokamer geven. Ik heb ooit mijn dochter een roze kamer gegeven omdat ik dacht dat dit hoorde bij meisjes. Binnen een half jaar kon ik aan de slag met blauwe verf want mevrouwtje hield niet van roze. Wat ik eigenlijk wel wist maar niet wilde erkennen, omdat ik binnen de vertrouwde paden wilde blijven. 

Goede basis

Weet je nog niet echt wat er bij je kindje past? Zorg dan in ieder geval voor een goede basis. Maak een statement met een leuk meubelstuk zoals een kinderbed huisje. Als je deze in de peuterkamer zet kan je daarna alle kanten op. 

Alleen al door items uit het thema op te hangen aan het bed creëer je al snel sfeer. Bij een junglekamer kan je knuffel apen aan het bed bevestigen. Wil je het thema bos dan kan je een dekbed met een grote paddenstoel op het bedje. Alleen al door het toevoegen van kleine items (lampjes, kussens, dekbedovertrekken, enz.) kan je al snel de sfeer van het thema neerzetten. 

Een peuterkamer gaat niet heel lang mee. Zodra je kindje naar de basisschool gaat zal je al snel merken dat ook hier de interesses van je kind weer veranderen. Er komen meer invloeden van buitenaf. Voor de paar jaar waarin je de peuterkamer gebruikt is vooral het bed belangrijk. Je kind moet goed kunnen slapen. De rest is alleen maar aankleding. Als je kindje een blauwe muur wil met een oranje kleed en gele kussens, ga daar dan lekker in mee. Koop je aankleding bij de kringloop waardoor je makkelijk en goedkoop de kamer weer kan veranderen.

De peuterkamer is het moment dat je kindje zijn eigen ik gaat ontdekken. Je kindje zal soms al alleen in zijn kamer willen spelen (blijf natuurlijk wel in de buurt om het kindje in de gaten te houden, ze zijn nog te jong om alleen in een kamer te zijn). Als jij in de buurt de was opruimt of wat andere taakjes uitvoert kan je kindje prima even alleen in de kamer zijn. 

Zo leert het al snel dat het een kamertje heeft dat van hem/haar is en waar ze zich even terug mogen trekken. Dat zullen ze als ze ouder worden steeds vaker gaan toepassen vandaar ook dat je altijd rekening moet houden met de wensen van je kind. 

Foto: Pexels.com

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *