keukenopstelling

Welke keukenopstelling past het best bij jou?

Mijn kinderen zijn tegenwoordig helemaal fan van het programma Master of Flip van TLC. Een programma waarbij ze oude woningen opkopen, compleet renoveren en weer verkopen. Een echte amerikaanse serie want de ruimte zijn groot, zeg maar gerust enorm!!

De woonkamers zijn gigantisch, vaak met aparte eetkamer, de slaapkamers vaak met aansluitende badkamer en de keuken vaak nog groter dan de gemiddelde Nederlandse woonkamer. Keuken waar wij Nederlanders jaloers op zijn. Keuken met enorm veel werk – en opbergruimte. Wel vind ik dat je vaak dezelfde opstelling ziet. Een enorme kastenwand tegen de muur met daarvoor een groot kookeiland. Natuurlijk bieden de Amerikaanse woningen hier ook vaak de mogelijkheid toe. Onze woningen zijn nu eenmaal een stuk kleiner. Maar welke keukenopstelling past er nu het best bij onze Nederlandse keukens.

De kleine keuken:

Als je een kleine keuken hebt dan past de rechte keuken het beste bij je. Tegen een wand plaats je de keuken met daarbij zoveel opbergruimte. Kies eventueel voor diepe en hoge kasten. Hoe meer kasten hoe beter. Tegenwoordig is er gelukkig heel veel mogelijk en zijn we niet meer zoals vroeger gebonden aan de standaard maten. Extra diepe kasten of kasten tot aan het plafond worden steeds vaker gebruikt.

Bedenk ook goed van te voren welke apparatuur je wel en niet nodig acht. Een vaatwasser is handig maar heb je deze echt nodig? Door het plaatsen van een vaatwasser of oven mis je weer kast ruimte.

Keuken met twee wanden

In de meeste nieuwbouwhuizen van tegenwoordig is het mogelijk om de keuken aan twee zijdes te plaatsen. Hier kan je dan kiezen voor een zijde waarbij je de kook – en spoelfunctie plaatst. Aan de andere zijde een wand waarin je de apparatuur plaatst. Een oven, magnetron en ingebouw koffiezetapparaat naast elkaar in deze wand geplaatst geven je keuken meteen een luxe uitstraling.

De hoekkeuken

hoekkeuken tulp keukens

Onder andere in de jaren zeventig woningen zien we vaak de mogelijkheid om een hoekkeuken te plaatsen.  Ideaal want met een hoekkeuken heb je veel ruimte en mogelijkheden om apparatuur te plaatsen.

Bijkomend voordeel van een hoekkeuken vind ik de werkruimte. De ideale ruimte om gezellig met meerdere mensen tegelijk bezig te zijn met het bereiden van de maaltijd. Zeker met kinderen vind ik dit een uitkomst. Niet alleen bij het gezellig koken maar ook gewoon bij het allerdaagse leven. Ik heb zelf een kleine keuken met aan beide de zijde van de spoelbak een klein werkgedeelte. Als we alle vier tegelijk ons ontbijt willen klaarmaken is het toch vaak dringen.

Keukenopstellingen

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden voor het opstellen van je keuken. Elke ruimte biedt weer de mogelijkheid voor zijn eigen keukenopstelling. En niet alleen de ruimte ook je wensen zijn van groot belang bij het bepalen van de juiste opstelling. Orienteer je van te voren goed, vraag eens bij familie en vrienden hoe zij hun opstelling ervaren en laat je informeren door vakmensen voordat je een besluit maakt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *