deuren en kozijnen

Wat is het beste materiaal voor mijn deuren en kozijnen?

Ben je van plan om nieuwe deuren of kozijnen aan te schaffen? Of je nu een nieuwbouwwoning laat bouwen of je woning gaat renoveren, de materiaalkeuze voor je deuren en kozijnen is een erg belangrijke. Hout is inmiddels niet meer van deze tijd, maar kunststof en aluminium hebben zo elk hun eigen voordelen. Wat is de beste keuze? Dit artikel helpt je op weg.

Prijzen

Eén van de eerste factoren waar je naar kijkt bij het aanschaffen van nieuwe deuren of kozijnen is de prijs. Over het algemeen zijn kunststof kozijnen flink goedkoper dan aluminium kozijnen en hetzelfde geldt voor kunststof deuren. Heb je een enigszins beperkt budget, dan kun je dus het beste kiezen voor kunststof als materiaal.

Uitstraling

Je deuren en kozijnen moeten natuurlijk goed passen bij de rest van je interieur en exterieur. Gelukkig kun je met beide materialen alle kanten op. Zo zijn zowel kunststof als aluminium kozijnen verkrijgbaar in alle RAL-kleuren. En wil je graag een deur in een unieke kleur? Geen probleem, want of je nu een knalgele of een pimpelpaarse voordeur wilt, met beide materialen is het mogelijk. Wil je echter een houtlook creëren met je deuren of kozijnen, dan zal je moeten kiezen voor kunststof, want met aluminium is dit niet mogelijk.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is anno 2021 een zeer belangrijk thema. De huidige consument wil daarom ook niets minder dan een deur of kozijn die tientallen jaren meegaat. Gelukkig is dit met zowel kunststof als aluminium het geval, waarbij kunststof de langste levensduur van de twee heeft. Bovendien zijn beide materialen tegenwoordig ook nog eens uitstekend te recyclen en is het productieproces duurzamer dan bij hout. 

Isolatie

Hoe beter je kozijnen en deuren isoleren, hoe beter dat is voor je energierekening en voor het milieu. Op dit gebied scoort kunststof het beste van de twee. 

Onderhoud

Er zijn uitzonderingen, maar over het algemeen zijn er maar weinig mensen die houden van het schoonmaken van hun deuren en kozijnen. Het voordeel van kunststof en aluminium deuren en kozijnen is echter dat je dit helemaal niet zo vaak hoeft te doen. Enkele keren per jaar een schoonmaakbeurt is voldoende. Ook hoef je beide soorten deuren en kozijnen nooit opnieuw te schilderen, zoals dat bij de houten varianten wel het geval is.

Zoals je ziet scoren beide materialen prima wat betreft de meeste factoren. Toch zullen kunststof kozijnen en deuren voor de meeste mensen de beste keuze zijn. Maar net als bij zoveel andere keuzes is ook deze keuze persoonlijk en hangt het puur af van je situatie, smaak en budget.

Photo by Viktor Forgacs on Unsplash

About Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *