Warmte behouden in de hal

Warmte behouden in de hal

De dagen worden weer kouder. De meeste van ons hebben hun kachel alweer aan gehad. Dit is het moment om te kijken wat je kan doen om je huis nog beter te isoleren. De winter moet nog beginnen dus het gaat alleen maar kouder worden. 

Hal isoleren

Een van de ruimtes waar we veel warmte verliezen is in de hal. Daarbij zullen de meeste denken aan tocht onder de voordeur. Dit is deels waar. Gelukkig is dit heel erg simpel op te lossen door een tochtstrip te plaatsen. Maar er zijn nog meer manieren waarop je kan zorgen voor een warme hal. 

Je trappengat zorgt namelijk ook voor een grote doorvoer van koude lucht. In dit deel van je huis verlies je veel warmte. Welke mogelijkheden zijn er om dit op te lossen? 

 • Trapbekleding

  De meeste trappen zijn met houten tredes. Een trap is een van de items die we bij het verbouwen tot het laatst bewaren. Het is namelijk niet de leukste klus in huis. Vaak worden de trappen overgeverfd wat veel tijd kost. Daarbij moet je dit om de zoveel jaar herhalen want een geverfde of gelakte trap wordt snel kaal. Je kan er beter voor kiezen om een trap te laten bekleden met tapijt. Dit heeft namelijk heel veel voordelen:
  – Tapijt houdt warmte vast waardoor je minder warmte via je trappengat verliest
  – Tapijt geeft sfeer aan je hal
  – Tapijt heeft een geluidsisolerend effect. Er is niets vervelender dan gestamp op een houten trap. Met vloerbedekking op de trap hoor je bijna niets meer.
  – Tapijt is veiliger. Een houten of gelakte vloer kan glad zijn waardoor er meer risico is op uitglijden. 

Veel mensen vinden een trapbekleden prijzig maar bij Tapijtcentrum werken ze met vaste pakketten waardoor de prijs heel erg te overzien is. Daarbij wordt het tapijt gelegd wat jou weer arbeidsuren scheelt.  

 • Plaats een deur

  Wij hebben het geluk dat de vorige bewoners al deuren in de hal hebben geplaatst. Zowel bij de 1e trap als de trap naar boven is een deur geplaatst. Niet altijd handig als je met spullen loopt maar het zorgt er wel voor dat de warmte lekker beneden blijft en niet via het trappengat omhoog kan. Vergeet vooral de tochtstrippen niet te plaatsen want veel van de kou komt vaak onder de deur door.

  Tip: heb je veel last van kou langs de voordeur en helpt een tochtstrip niet? Hang dan in de winter een gordijn voor de deur. Deze houdt de kou tegen. 

Kijk goed waar kou naar binnen komt en pak deze met bovenstaande punten aan. Zo zit jij er warm bij deze winter. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *