graszoden

Wanneer moet je graszoden bemesten en welke soorten mest gebruik je.

Graszoden moeten regelmatig bemest worden, en dit voor verschillende redenen. In het begin moet het gras een goede start krijgen. Nadien moet het gazon goed onderhouden worden om ziektes of ongedierte te bestrijden en het moet het tegelijkertijd ook voldoende voedsel krijgen. Je mag met bemesten al beginnen in april (na de vorst) en hiermee doorgaan tot oktober. Bemest om de 6 tot 8 weken, afhankelijk van het weer en de algemene staat van je grasveld.

Aanlegbemesting
Onmiddellijk na de aanleg mag je al met bemesting starten. Aanlegbemesting is organische meststof en is zodanig samengesteld dat het de groei van de wortels stimuleert. Het is een traag werkende meststof die langzaam zijn voedsel afgeeft. Het gras krijgt de tijd om op eigen tempo te gaan wortelen.

Onderhoudsbemesting: 2 soorten
Na ongeveer 3 maand is de aanlegbemesting uitgewerkt en zijn de graszoden stevig ingeworteld. Dan kan je beginnen met onderhoudsbemesting. Hier heb je de keuze tussen organische mest en kunstmest.
Kunstmest is goedkoper maar werkt sneller. Het geeft wel een stevige groei maar zorgt niet voor een dichte grasmat. Bovendien moet je sneller maaien omdat het gras ook heel snel groeit.
Organische mest is duurder maar heeft een tragere werking. Het gras groeit mooi dicht op mekaar. Met organische mest is er geen kans op verbranding. Je zal ook minder vaak moeten maaien omdat het gras trager groeit. Voor graszoden is organische mest beter dan kunstmest.

Andere zaken om in het oog te houden
Hou het hele jaar rond de staat van je gazon goed in het oog. Niet alleen de bemesting is namelijk belangrijk. Ook besproeiing of onkruid- en ongediertebestrijding zijn soms noodzakelijk. Bruine plekken in het gazon kunnen bijvoorbeeld op verbranding (te veel meststoffen) wijzen, maar evengoed kan de oorzaak uitdroging zijn. Wegkwijnen van gras kan wijzen op verrotting, maar kan evengoed door ongedierte komen. Kortweg mag je stellen dat bemesting dus niet de enige vorm van onderhoud is, maar slechts een onderdeel ervan is.

Bestel nu ook eenvoudig graszoden online

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *