Wanneer is het dan áf?

Misschien herken je dit: Je heb een (nieuwe) kamer die je in mag richten en begint met een kleurenschema, of je plakt uitgeknipte meubels op de plattegrond, maar je start ergens. En voegt wat toe. En nog iets. Loopt nog ergens tegen aan. En… Maar wanneer is die kamer nou af?

Ik vind dat zelf erg lastig. Want ik loop nog wel eens ergens tegenaan dat perfect zou passen. Soms zijn dat servetten voor op de eettafel die in het seizoen en het kleurenschema passen. Een andere keer is het een krukje. Of een bank.

De crux is dat je vooraf een plan maakt en dat plan uitvoert. En dat je niet te streng bent voor jezelf.

Het plan maken

Uitgangspunt is dat je alleen de dingen in huis hebt, waar je echt van houdt. Dan voel je je thuis en dat is al het halve werk. Maar het is ook fijn als er wel een samenhang te ontdekken is tussen al die leuke dingen en daar heb je een plan voor nodig.

Als je al spullen hebt die in je nieuwe kamer komen (dat is zeer waarschijnlijk), vergeet die dan niet een plekje in je plan te geven! Hoe je dat doet? Zie je een thema? Of een overeenkomende kleur? Of materiaal? Daar is je aanknopingspunt! En als je dat zelf niet kunt vinden, mail dan een paar foto’s naar vrienden en vraag hen een overeenkomst te vinden.

Als je dat hebt, is een plan maken makkelijk (ahum):

  1. Bepaal wat je gaat doen in de kamer. Welke functie heeft de ruimte en ga je dat ook echt doen daar?
  2. Kies een kleurenschema. Dat bestaat uit 1 of 2 hoofdkleuren, accentkleuren die de hoofdkleuren versterken (en dus ook vice versa) en een keuze uit metalen of natuurlijke materialen als hout en kurk.
  3. Maak een verlanglijstje voordat je gaat shoppen. Of een board op Pinterest, als je maar zorgt dat je weet wat je zoekt. Dan raak je niet afgeleid en hoef je in de winkel geen ingewikkelde keuzes te maken. Bovendien zie je in zo’n verzameling ook direct wat er niet bij past, en of je dat opvallende juist wel of niet wilt.

Het plan uitvoeren

Heb je alle muren een kleur gegeven? En licht er iets op de vloer? Dan kun je nu gaan winkelen.

De eerste tip is om te winkelen in stappen. Of laagjes. Begin bij de dingen waar je niet zonder kunt en waar je voor spaarde, dus een bank of bureau. Afhankelijk van de functie van jouw kamer. Als hierna je budget op is, functioneert je kamer wel.

Stap 2 is de aankoop de decoraties die er vast blijven. Zoals lampen, krukjes, gordijnen etc. De laatste stap is het winkelen voor een kleinere en persoonlijke spullen als kaarsen en een pennenbak of een plan.

En! Ben niet bang om dingen terug te brengen naar de winkels als ze niet passen in je nieuwe kamer!

Nu staat je basis en is je kamer af.

Maar dat betekent niet dat je nooit meer iets toe mag voegen of weg mag halen natuurlijk. Vooral de spullen die je kocht in de derde stap, daar kun je in blijven veranderen, maar breng je plant dan alsjeblieft wel naar een plantenasiel als je op de vorm uitgekeken bent.

 

 

Afbeeldingen zijn eigen foto’s van een opdracht uit 2014.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *